Przyczyny i skutki migracji młodego pokolenia Polaków do krajów Europy na przykładzie mieszkańców Nowego Sącza - Nykaza, Wioletta (My University, 2011)
Celem mojej pracy było przedstawienie przyczyn oraz skutków migracji młodego pokolenia Polaków, a także ustalenie tego, czy głównym motywem migracji jest czynnik finansowy. Praca została podzielona na część teoretyczną i badawczą. W części teoretycznej zawarłam informacje dotyczące pojęć związanych z migracją i sytuacją migrantów z Polski na tle zjednoczonej Europy. W części badawczej pracy zastosowałam technikę komputerową, w której narzędzie badawcze rozpowszechniałam i rozsyłałam za pośrednictwem Internetu, otrzymując jego zwrot e-mailem. Narzędziem w moich badaniach był odpowiednio skonstruowany kwestionariusz ankiety, który znajduje zastosowanie w bezpośrednich metodach gromadzenia informacji. Stosując kwestionariusz ankiety przeprowadziłam badania dla 43 osób z Nowego Sącza. W wyniku badań które przeprowadziłam znalazły potwierdzenie hipotezy zakładające, że: migracje wpływają na podniesienie statusu materialnego migrantów, negatywnym skutkiem migracji są nałogi, a także główna, której założeniem było, że najważniejszym czynnikiem migracji młodego pokolenia jest czynnik finansowy. Po analizie ankiet okazało się, że hipoteza dotycząca rozpadu więzi rodzinnych w związku z migracją nie znalazła potwierdzenia. Respondenci nie potwierdzili w swoich wypowiedziach, że poznanie nowych kultur i języka jest pozytywną stroną migracji.

The purpose of my job was to present the causes and effects of migration of the young generation of Poles, as well as to determine whether the primary motive for migration is the financial factor. The work was divided into theoretical and research. The information included a theoretical part on concepts related to migration and the situation of Polish migrants in the background of a united Europe. As part of the research work I applied computer technology, which distribute a research tool and sent via the Internet, receiving his return e-mail. Tool in my research was properly designed questionnaire, which is used in direct methods of gathering information. Using a questionnaire survey I conducted research for 43 people from Nowy Sacz. As a result of studies which were moved confirmation of the hypothesis assumes that: migration affect the material status of migrants increase, the negative effect of migration are addictions, and home, the assumption was that the most important factor in the migration of the young generation is the financial factor. After analyzing the questionnaires, it turned out that the hypothesis concerning the breakdown of family ties due to migration was not confirmed. Respondents have not confirmed in their statements that learning about new cultures and languages is a positive side of migration.
Causes and effects of the migration of the young generation of Poles to European countries on the example of residents Nowy Sacz
Keywords: migracja; młodzież; status materialny; praca; kwestionariusz ankiety