Budżet jako instrument realizacji zadań jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Chełmiec w latach 2008 – 2010 - Batosz, Grzegorz (My University, 2011)
Praca ma na celu ocenę procesu zarządzania i kondycję finansową Urzędu Gminy Chełmiec w latach 2008 – 2010. Celem niniejszej pracy jest również ocena działalności organów gminy, przedstawienie konstrukcji, zasad naliczania i gromadzenia dochodów własnych, subwencji i dotacji oraz kierunki ich wydatkowania. Praca została napisana w oparciu o informacje zaczerpnięte z literatury przedmiotu, a także przepisy wynikające z aktualnych aktów prawnych regulujących funkcjonowanie sektora finansów publicznych oraz dane statystyczne i informacje źródłowe z wykonania budżetu gminy uzyskane w Urzędzie Gminy Chełmiec. Jak wynika z pracy zgodnie z prawem budżetowym w gminie mogą wystąpić różnice między dochodami i wydatkami, a budżet gminy może zamknąć się nadwyżką lub niedoborem (deficytem) budżetowym. W ciągu analizowanych lat można zauważyć dokonujące się znaczne zmiany w ogólnej strukturze dochodów i wydatków. Badanie działalności organów Gminy Chełmiec pozwoliło stwierdzić, iż wykorzystano wszystkie dostępne środki w sposób wysoce efektywny, co znalazło potwierdzenie w zadaniach zrealizowanych przez władze samorządowe.

The present thesis intends to evaluate the management process and financial condition of Chełmiec community between 2008 and 2010. The aim of the present thesis is also the assessment of the community organs activity, presenting the structure, rules for calculating and collecting its own income, subventions and grants, and the spending trends. The thesis was written on the basis of information taken from the literature, regulations resulting from the current legislation governing the functioning of the public finance sector, statistical data and information sources coming from the community budget obtained in the Chełmiec community department. The thesis shows that some differences between income and expenses can exist according to the budget law in the community, and the community budget can be closed with surplus or budget deficit. In the analyzed years, significant changes in the general structure of income and expenses can be noticed. The research of activities of the Chełmiec community authorities shows that all available means were used effectively, what has been confirmed in work realising by the government authorities.
Budget as a realization instrument of the local government unit assignments on the example of the Chełmiec Community in the years 2008-2010
Keywords: gmina; jednostka samorządu terytorialnego; budżet; podatki; subwencje; dotacje; organy samorządowe; community; unit of local government; budget; taxes; subventions; grants; local government authority