Szkolenie i doskonalenie pracowników w procesie restrukturyzacji sektora górnictwa na przykładzie KWK "X" - Piszczek, Aleksander (My University, 2006)
Celem pracy jest analiza problemu, w jakim stopniu restrukturyzacja oraz zmiany z nią związane zachodzące w otoczeniu wpływają na kształtowanie się systemu szkolenia i rozwoju pracowników Kopalni „X”. Wychodząc od założonego celu pracy przyjęto następującą hipotezę: Warunkiem powodzenia procesu restrukturyzacji zatrudnienia i łagodzenia jego skutków w kopalniach węgla kamiennego jest szkolenie załogi oraz przekwalifikowywanie odchodzących pracowników zgodnie z potrzebami rynku pracy. W rozdziale I opracowano zagadnienia związane z ogólnym pojęciem restrukturyzacji, jej istotą oraz celami, etapami i wspieraniem adaptacji zawodowej pracowników. W II rozdziale, oprócz zdefiniowania procesu szkolenia i doskonalenia pracowników w okresie restrukturyzacji, ustalenia celów oraz potrzeb szkoleniowych, zaprezentowano najbardziej rozpowszechnione modele szkoleń i ich elementy. Ważną część tego rozdziału stanowią także procedury projektowania i organizacji programów szkoleń oraz ocena ich efektywności i analiza kosztów. Badania zostały przeprowadzone w Kopalni Węgla Kamiennego „X”. Szczegółowe informacje na temat badanej Kopalni znajdują się w rozdziale III. Rozdział IV obrazuje sytuację i sposób wykorzystania systemu szkoleniowego w procesie restrukturyzacji KWK „X”. Przeprowadzone badania na użytek pracy dają odpowiedź na pytanie dot. oceny szkoleń w oczach pracowników oraz efektywności realizacji Górniczego Pakietu Socjalnego. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu; artykuły naukowe, stron internetowe, akty prawne, materiały wewnętrzne KWK „X” anonimową ankietę, wywiady bezpośrednie przeprowadzone w KWK „X”.
Training and professional development programs as an element of restructuring process in the coal sector on the example of coal mine "X"
Keywords: restrukturyzacja przedsiębiorstw; outplacement; szkolenia pracowników; studium przypadku