Wpływ sprawozdawczości finansowej na kształtowanie wyników działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego - Kawiak, Ewa (My University, 2010)
Celem pracy jest przedstawienie zagadnień związanych z analizą finansową jednostki gospodarczej. Zaprezentowano ogólny zarys procesów związanych ze sporządzaniem sprawozdań finansowych, kształtowaniem wyniku finansowego, a w szczególności elementarnych parametrów bezpośrednio na niego wpływających. Wskazano na znaczenie odpowiedniego podziału i analizy kosztów, kalkulacji progu rentowności oraz omówiono zastosowanie poszczególnych wskaźników ekonomicznych do oceny sytuacji finansowej przedsiębiorstwa. Praca ma charakter teoretyczny i praktyczny. W części praktycznej dokonano analizy finansowej firmy „X”. Zaprezentowano w niej wynik analiz, oceniono uzyskane wskaźniki oraz zaproponowano stosowne korekty. Praca zawiera trzy rozdziały oraz zakończenie. Zakres pracy obejmuje charakterystykę danych stanowiących podstawę do właściwej analizy finansowej. W rozważaniach wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne oraz materiały wewnętrzne badań spółki. Przeprowadzona analiza wykazała, iż działalność przedsiębiorstwa w kolejnych trzech, badanych latach charakteryzuje się coraz to wyższą dochodowością, jednocześnie przy wysokiej dynamice wzrostu w badanym okresie. Firma wypracowuje w kolejnych okresach coraz wyższe zyski na podstawowej działalności operacyjnej, jaką jest produkcja nabiału. Analiza kosztów całkowitych z wyróżnieniem kosztów stałych oraz zmiennych udowodniła o prawidłowo przebiegającym procesie zarządzania kosztami oraz wynikami. Wskaźniki płynności finansowej, choć nie plasują się w zakładanych granicach charakteryzują się pozytywnymi tendencjami zmian w kolejnych latach – w szczególności w ostatnim badanym roku. Wskazują na poprawę płynności finansowej, co świadczy o zmniejszeniu ryzyka związanego z obsługą zadłużenia. Ponadto analiza wskaźników rentowności mówi o procesie wystąpienia coraz to wyższej rentowności sprzedaży oraz majątku.
The influence of financial reporting on performance of the manufacturing company
Keywords: sprawozdawczość finansowa; przedsiębiorstwo produkcyjne; sprawozdania finansowe; analiza finansowa przedsiębiorstwa