Rachunkowość i podatki w małych i średnich przedsiębiorstwach - Drożdż, Bogumiła (My University, 2013)
Niniejsza praca magisterska obejmuje zagadnienia dotyczące rachunkowości i systemu podatkowego w kraju. Celem głównym pracy było przedstawienie problematyki systemu podatkowego w kraju dla małych i średnich przedsiębiorstw, natomiast hipoteza badawcza dotyczyła znalezienia odpowiedzi na pytanie czy Firma Auto Szkoła dokonała słusznego wyboru formy opodatkowania. W związku z tym, praca podzielona została na cztery rozdziały z czego pierwsze trzy są rozdziałami teoretycznymi obejmującymi m.in. definicję i zasady rachunkowości, podział podatków i jego elementy, jak również analizę podstawowych form opodatkowania, natomiast czwarty oparty jest na analizie prawidłowości wyboru formy opodatkowania przez Firmę Auto Szkoła, która została przeprowadzona na podstawie zeznań podatkowych z ostatnich pięciu lat. Dokonane obliczenia pokazały, że OSK wybierając metodę skali podatkowej, podczas gdy alternatywą był podatek liniowy, dokonał słusznego wyboru opodatkowania swojej działalności gospodarczej, redukując tym samym swoje obciążenia podatkowe.

This thesis covers issues relating to accounting and tax system in the country. The main aim of the work was to present the issues of tax systems in the country for small and medium-sized enterprises, while the research hypothesis was to find an answer to the question whether the company Auto School has reasonable choice form of taxation. In connection with this, the work has been divided into four chapters of which the first three chapters are theoretical ones including definition and accounting rules, the allocation of taxes and its elements, as well as analysis of the basic forms of taxation, while the fourth chapter is based on the analysis of a choice of the form of taxation by Auto School, which has been carried out on the basis tax returns for the last five years. Calculations made have shown that OSK by selecting the method of tax scale, while the alternative is linear tax, has made the right choice of taxation of the business, thereby reducing their tax burden.
Accounting and taxes for small and medium-sized enterprises
Keywords: rachunkowość; podatek; obciążenie podatkowe; system podatkowy; minimalizacja podatkowa; formy opodatkowania; accounting; tax; tax burden; tax system; tax minimization; form of taxation