Zatrudnianie osób niepełnosprawnych w Zakładach Pracy Chronionej na terenie Nowego Sącza w 2003-2005 - Tucznio Aneta (My University, 2007)
Jednym z najbardziej istotnych problemów współczesnego świata jest szerokie bezrobocie, które dotyka zarówno ludzi sprawnych jak i niepełnosprawnych. Sytuacja osób niepełnosprawnych na rynku pracy jest niezmiernie trudna. Szczególne znaczenie w tym zakresie maja Zakłady Pracy Chronionej, które często stają się jednym miejscem zatrudnienia dla tej grupy osób. Dlatego też zagadnienie to stało się dla autorki punktem wyjścia do badań w sferze; rynku pracy i rozwiązań prawnych dotyczących zatrudniania w Zakładach Pracy Chronionej. Niniejsza praca ma na celu przedstawienie sytuacji osób niepełnosprawnych na rynku pracy w Nowym Sączu w wybranych ZPCH, a także przedstawienie korzyści finansowych dla pracodawców Zakładów Pracy Chronionej wynikających z zatrudnienia osób niepełnosprawnych.
Employment of disabled people in Nowy Sącz within the affirmative action programme in the period of 2003-2005
Keywords: zatrudnianie pracowników; rekrutacja; niepełnosprawność; bariery architektoniczne; PEFRON; regulacje prawne dot. zatrudnienia osób niepełnosprawnych; Zakłady Pracy Chronionej