Elastyczność produkcji a logistyka na przykładzie Firmy Optimus S.A. w Nowym Sączu - Nosal Katarzyna (My University, 2006)
Najważniejszymi elementami koncepcji elastycznego wytwarzania są kompresja czasu i elastyczność. Elastyczność to zdolność do szybkiej reakcji na wciąż zmieniające się potrzeby rynku i klienta. Firma powinna produkować wyroby o bardzo wysokiej jakości, przy skróconym czasie dostawy i wysokim poziomie obsługi. Niniejsza praca jest charakterystyką procesów logistycznych i produkcyjnych w zakładzie przemysłowym, a w szczególności elastyczności produkcji w Spółce „OPTIMUS” S.A. w Nowym Sączu. W pracy zaprezentowano ogólną koncepcję logistyki, strategie logistyczne i jej cele oraz możliwości, jakie daje ona w połączeniu z zarządzaniem. Opisano pojęcie elastyczności produkcji, jej model i koncepcje, jak również planowanie produkcji. Przedstawiono ofertę firmy „OPTIMUS” S.A. w latach 1996 – 2004, dystrybucję sprzętu komputerowego i strukturę sprzedaży. Zaprezentowano Spółkę „OPTIMUS” S.A. (historię, misję), elastyczność produkcji, podstawowe wielkości ekonomiczno– finansowe, a także perspektywy jej rozwoju oraz zanalizowano politykę wobec klientów i otoczenie konkurencyjne.
The flexibility of manufacturing system and the logistics on the example of Optimus Company S.A. in N. Sącz
Keywords: produkcja; elastyczność produkcji; logistyka; elastyczne systemy produkcyjne; strategia logistyczna; koncepcje produkcji