Analiza opinii mieszkańców Sądecczyzny na temat potencjalnych szans i zagrożeń dla rozwoju gospodarczego, związanych z przystąpieniem Polski do strefy euro - Fuk, Sławomir (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest analiza opinii mieszkańców Sądecczyzny na temat potencjalnych szans i zagrożeń dla rozwoju gospodarczego Polski, związanych z wstąpieniem do strefy euro. Do przeprowadzenia badań posłużono się wywiadem bezpośrednim, kierowanym, z udziałem 272 respondentów, prowadzanym w miesiącu sierpniu 2012 r. rotacyjnie w pięciu różnych miejscach. Średnia ocena wszystkich korzyści otrzymana w badaniach wynosi 3,5 w skali 1-5 gdzie 1 oznacza niską wagę a 5 wysoką. Analogicznie w ten sam sposób opierając się na uśrednionych ocenach poszczególnych zagrożeń obliczono ogólną średnią ocenę dla wszystkich zagrożeń, która wyniosła 3,4. Bezpośrednie porównanie plusów i minusów wypadło na korzyść tych pierwszych. Respondenci zapytani wprost co ich zdaniem przeważa, zdecydowali w stosunku 26%-23% o przewadze korzyści. W wyniku dalszej analizy udzielonych odpowiedzi, ustalono, że największą korzyścią związaną z przyjęciem euro przez Polskę, w ocenie Sądeczan, jest potencjalny wzrost PKB. Analogicznie największym zagrożeniem jest zbyt szybki wzrost cen. Ważne jest, aby obywatele Polski zdawali sobie sprawę z potencjalnych korzyści, ale i zagrożeń, które niesie ze sobą przyjęcie euro. Dotyczy to ogółu Polaków, ale również w bardzo szczególny sposób mieszkańców Sądecczyzny, która jest ubogim regionem o wysokim bezrobociu i dość znacznym poziomie euro sceptycyzmu.
Analysis of the opinions of Sądecczyzna’s population on the potential opportunities and threats for economic development of the Polish accession to the euro area
Keywords: Unia Europejska; Euro; Europejski Bank Centralny; Narodowy Bank Polski; konwersja; szansa; zagrożenie