Rola i znaczenie adaptacji zawodowej nowo zatrudnionych pracowników na przykładzie spółki Can Pack S.A w Brzesku - Maj Iwona (My University, 2002)
Na zarządzanie zasobami ludzkimi składa się kilka połączonych ze sobą funkcji, którymi są: analiza zasobów ludzkich, planowanie zatrudnienia, rekrutacja i derekrutacja personelu, kierowanie pracą, wynagradzanie, rozwój pracowników, kształtowanie warunków i stosunków pracy oraz controlling personalny. Osiągane przez przedsiębiorstwo sukcesy bądź porażki mogą mieć podstawy w sposobie realizacji powyższych funkcji. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie funkcji rekrutacji, a w szczególności, związanego z nią procesu adaptacji zawodowej nowozatrudnionych pracowników. Właściwie przeprowadzona rekrutacja pozwala bowiem na przyciągniecie i zatrudnienie do organizacji ludzi, którzy dostarczając firmie swój potencjał tj. umiejętności, uzdolnienia, twórczość i energię mogą pomóc w odniesieniu przez przedsiębiorstwo sukcesu nawet pomimo niesprzyjających warunków. Adaptacja pracowników do nowego środowiska pracy jest sprawą istotną, chociaż często zapominaną lub pomijaną przez pracodawców. Przedstawiono definicję zarządzania zasobami ludzkimi oraz omówiono jej funkcje. Opisano funkcję rekrutacji, jej definicje, istotę oraz znaczenie dla właściwego funkcjonowania firmy. Omówiono proces adaptacji i jego znaczenie zarówno dla firmy, jak i dla pracowników. Przedstawiono role najważniejszych osób realizujących proces adaptacji i narzędzia wspomagające ten proces oraz prawne aspekty zatrudniania i wprowadzania do pracy osób nowozatrudnionych. Przedstawiono charakterystykę miejsca badania czyli firmy Can Pack S.A. FPN w Brzesku. Charakterystyka ta zawiera genezę, rozwój firmy, opis przedmiotu działalności oraz organizację wewnętrzną i stan zatrudnienia. Dokonano opisu procesu rekrutacji, selekcji oraz adaptacji w badanej firmie oraz przedstawiono propozycję stworzonego dla celów adaptacji „Informatora dla nowozatrudnionych”, który powinien pomóc podczas wprowadzania do firmy osób nowych. Przedstawiono ocenę wymienionych procesów.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; planowanie zatrudnienia; rekrutacja; adaptacja zawodowa pracowników; selekcja; rekrutacja zewnętrzna