Wpływ systemu podatkowego na sytuację finansową przedsiębiorstwa na przykładzie SGL Carbon S.A. w Nowym Sączu - Chudy Jacek (My University, 2000)
Podatki stanowią bardzo ważny element w całokształcie zarządzania przedsiębiorstwem. Obecne konstrukcje podatków maja na celu realizowanie wielu różnych funkcji pozafiskalnych, wpływających na podejmowanie przez podatników odpowiednich form działania.Przez zarządzanie rozumie się podejmowanie decyzji zmierzających do realizacji wyznaczonego celu. Natomiast „zarządzanie przez podatki” stanowi pewien element składowy zarządzania w ogóle. Jest podejmowaniem decyzji dotyczących praktycznie wszystkich sfer działalności gospodarczej przedsiębiorstwa, z którymi wiąże się określone skutki podatkowe. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zagadnień dotyczących problematyki podatków obciążających działalność gospodarczą przedsiębiorstwa – spółki. Podjęto próbę wyjaśnienia przyczyn, które powodują, że podstawa opodatkowania podatkiem dochodowym od osób prawnych nie jest równa wynikowi brutto, a także wskazanie i wykazanie różnic trwałych i przejściowych oraz ich skutków księgowych i bilansowych.
Keywords: podatki; prawo podatkowe; SGL CARBON S.A. Nowy Sącz; wynik finansowy; wynik podatkowy; wskaźniki ekonomiczno-finansowe