Leasing jako zewnętrzne źródło finansowania przedsiębiorstw na przykładzie firmy transportowej UTJO - Szychta, Katarzyna (My University, 2012)
Celem poniższej pracy jest wykazanie korzyści przy stosowaniu przez przedsiębiorstwo zewnętrznych źródeł finansowania. Głównym źródłem wykorzystanym w pracy jest leasing, który został porównany z kredytem. Koszty tych dwóch metod są zbliżone, jednak w przypadku leasingu występuje większa korzyść fiskalna dla przedsiębiorstwa. Porównanie zostało przeprowadzone, aby przedstawić opłacalność korzystania z leasingu. Kalkulację przeprowadzono dla firmy transportowej UTJO, która stanęła przed wyborem metody zewnętrznego finansowania swojego przedsiębiorstwa. Spośród wielu ofert otrzymanych od różnych instytucji finansowych, firma wybrała do porównania dwie, według niej najlepsze. Do kalkulacji zawartej w pracy użyto najkorzystniejszej oferty leasingowej oraz kredytowej. Wyniki przedstawiono w pracy jak i również w załączniku arkusza kalkulacyjnego. W efekcie końcowym otrzymano dwa wyniki analizy finansowej przedstawiające przewagę leasingu nad kredytem. Przewaga kwotowa analizy nie jest tak bardzo znacząca, natomiast korzyści podatkowe czynią leasing korzystniejszą formą zewnętrznego finansowania przedsiębiorstwa.

The main goal of this thesis is to demonstrate most valuable benefits of using external financial resources in companies. Presented document compares leasing and traditional credit where both are similar in total cost, however leasing brings more fiscal advantages to business than credit. This Comparison was made to explore all the features of leasing as a valuable offer to each company. Exemplary calculation was prepared for transportation company UTJO, which had to face choosing external financial method. From many offers received from different financial institutions, company choose two, which in their opinion had the biggest value to their model. Calculation used in this thesis was based on most valuable credit and leasing offers. the results were presented in this document and attached spreadsheet. As a final result advantage of leasing offer over conventional credit was proved. Cost amounts were very similar but main profit of leasing is delivered by tax gains.
Leasing as an external source of finance companies on the example of the transport company UTJO
Keywords: leasing finansowy; leasing operacyjny; porównanie leasingu z kredytem; leasingodawca; leasingobiorca