Funkcjonowanie bankowości elektronicznej w Polsce na przykładzie wybranych banków komercyjnych - Dudek, Mateusz (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy była analiza funkcjonowania bankowości elektronicznej na przykładzie polskich banków. Analizie poddano trzy banki, a mianowicie mBank, ING Bank Śląski oraz PKO BP. Dodatkowo przeprowadzono badania ankietowe wśród polskich internautów przy wykorzystaniu metody sondażu diagnostycznego. Na podstawie badań stwierdzono, iż polskie banki oferują usługi w ramach bankowości komputerowej, terminalowej, telefonicznej i internetowej. Klienci pozytywnie oceniają usługi bankowości elektronicznej wskazując na takie zalety, jak łatwy dostęp do konta bez koniecznych wizyt w banku oraz oszczędności finansowe. Dostrzeżono również wady tej formy bankowości, a mianowicie brak odpowiednich zabezpieczeń oraz sprzętu i oprogramowania.

The main purpose of this work was to analyze the operation of electronic banking on the example of Polish banks. Analyzed three banks: mBank, ING Bank and PKO BP. In addition, the research was conducted among Polish Internet users using the diagnostic survey. The results of empirical research prove that Polish banks offer banking services such as computer, terminal, phone and Internet banking. Customers are positive about the services of electronic banking, pointing to advantages such as easy access to bank account without visits to the bank and saving money. They recognized the disadvantages of this form of banking, namely the lack of adequate security, and also hardware and software.
The functioning of electronic banking in selected commercial banks in Poland
Keywords: bankowość elektroniczna; bankowość internetowa; e-banking; bank wirtualny; usługi bankowości; preferencje klientów; electronic banking; internet banking; e-banking; virtual bank; banking services; customer preferences