Analiza porównawcza kredytów hipotecznych w złotych i w walucie obcej na przykładzie ING Banku Śląskiego S.A. oraz Banku Gospodarski Żywnościowej S.A. - Piotrowska Aneta (My University, 2007)
Pojęcie" kredyt hipoteczny" to stało się ostatnio bardzo popularne zarówno w prasie jak i telewizji. Spoty reklamowe bombardują nas ofertami różnych banków, fachowa publikacja porównuje oferty, doradza jaki kredach zaciągnąć, co jest najlepsze. A jeszcze nie tak dawno jedynymi pożyczkami, jakie zaciągali Polacy były to pożyczki gotówkowe i samochodowe. Zmiana charakteru kredytu wzmogła popyt na kredyt. Każdy marzy o własnym „m” dlatego kredyty hipoteczne stają się bardzo popularne.Niniejsza praca magisterska poświęcona jest problematyce kredytów hipotecznych. Poza ich ogólną charakterystyką, będę chciała pokazać, że zaciągnięcie kredytu hipotecznego w frankach szwajcarskich jest dla kredytobiorcy bardzie opłacalne niż kredyt w złotówkach. Porównanie kredytu złotówkowego oraz w walucie przedstawię na przykładzie dwóch banków: ING Banku Śląskiego oraz Banku Gospodarki Żywnościowej S.A.
Comparative analysis of domestic and foreign currency mortgage credits; ING Bank Śląski and BGŻ Bank case study
Keywords: banki komercyjne w Polsce; nadzór bankowy; system bankowy w Polsce; kredyty bankowe; kredyt hipoteczny; zabezpieczenie transakcji kredytowych; hipoteka; zdolność kredytowa; koszt kredytu hipotecznego; ING Bank Śląski; Bank Gospodarki Żywnościowej S.A.