Ocena kondycji finansowej spółki na przykładzie Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach - Kucia, Anna (My University, 2009)
Celem pracy jest omówienie kondycji finansowej firmy wg analizy wskaźnikowej, analizy Du Ponta, jak również analizy dyskryminacyjnej. Zastosowanie tych metod do bieżącej analizy finansowej pozwoli systematycznie kontrolować kondycję finansową firmy i dokonywać korekt w poszczególnych rodzajach działalności. Może także stać się narzędziem do skutecznego wykrywania zagrożenia firmy możliwością bankructwa. Prognozowanie w analizie finansowej jest przydatne przy konstruowaniu planów strategicznych firmy. Planowane nakłady na poszczególne środki materialne w znacznej mierze zależą od planowanych osiągniętych przychodów. Są to najważniejsze decyzje inwestycyjne firmy. Od trafności tych prognozowanych decyzji zależy dalsze funkcjonowanie firmy i wzrost jej wartości. Wykorzystanie możliwości analizy finansowej pozwoli na sprawniejsze sporządzenie sprawozdań, a także planów, które będą zawierały optymalny program rozwoju firmy, co pozwoli także zapobiec ewentualnemu zagrożeniu. Analiza praktyczna zostanie dokonana na podstawie udostępnionych wyników finansowych Kopalni Surowców Skalnych Klęczany Spółka z o.o. Praca składa się z czterech rozdziałów. Reasumując wnioski z poszczególnych analiz należy stwierdzić, że kondycja finansowa Kopalni Surowców Skalnych Klęczany Spółka z o.o. jest bardzo dobra, jest to w główniej mierze spowodowane rodzajem prowadzonej działalności przez firmę. Uzyskane wyniki finansowe pozwalają wierzyć, że spółka będzie dalej się rozwijać i umacniać swoją pozycję finansową na rynku.
An assessment of the financial condition of a company on an example of Kopalnia Surowów Skalnych in Klęczany
Keywords: analiza finansowa; sprawozdawczość finansowa; analiza wskaźnikowa; górnictwo surowców skalnych; ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa; analiza Du Ponta; analiza dyskryminacyjna