Analiza możliwych korzyści wynikających z wdrożenia normy ISO/IEC 20000 w pionie informatyki średniej firmy na przykładzie Firmy PHU Wiśniowski - Dziwoki, Jacek (My University, 2010)
W dzisiejszych czasach wysokie wymagania stawiane są przed wszystkimi nie tylko przed jednostkami, ale także przed organizacjami, efektem czego jest poszukiwanie wszelkich sposobów podniesienia wydajności. W ten trend wpisuje się także ta praca. Celem pracy jest przedstawienie przewidywanego pozytywnego wpływu wdrożenia Normy ISO/IEC 20000 w pionie informatyki średniej firmy produkcyjnej, funkcjonującej w polskich realiach, na przykładzie jednego z liderów europejskiego rynku bram i ogrodzeń - Firmy PHU Wiśniowski. O ile sama Norma ISO/IEC 20000 jest nowym opracowaniem, to jej protoplasta w postaci biblioteki ITIL funkcjonuje już w biznesie od kilkudziesięciu lat. Ze względu na to, że tezy i zastosowania są wprost przenoszone z rynków rozwiniętych, niniejsze opracowanie jest także analizą zgodności polskich przedsiębiorstw z ich zachodnimi odpowiednikami. Podkreślenia wymaga obszar przedsiębiorstwa, którego dotyczy to opracowanie. Mowa tu bowiem o pionie informatycznym, z którym porozumiewanie się części biznesowej firmy jest na ogół utrudnione ze względu na zupełnie inne podejście do tych samych problemów oraz niedostatecznej wiedzy zarówno technicznej, po stronie biznesu, jak i ogólnej z zakresu biznesu po stronie informatyki. Podsumowując, niniejsze opracowanie ma pokazać i opisać istotny pozytywny wpływ wdrożenia Normy ISO/IEC 20000 na funkcjonowanie pionu informatycznego w średniej firmie funkcjonującej w polskich realiach. Analiza wykazała, że są spełnione przesłanki do przeprowadzenia poważnej reorganizacji pionu informatycznego, ponieważ nie można przeciągać w czasie sytuacji dominującej strategii defensywnej. W odpowiedzi na pytanie badawcze pion informatyczny Firmy Wiśniowski w znacznej mierze działa w sposób rozbieżny w stosunku do modelu zawartego w Normie ISO/IEC 20000 i może znacznie zyskać na sprawności funkcjonowania, jakości dostarczania usług i kosztach funkcjonowania pod warunkiem mądrego wdrożenia postulatów zawartych w normie.
Analysis of the possible benefits of implementing the ISO/IEC 20000 standard in the IT department of a medium-sized enterprise, based on the example of PHU Wiśniowski Company
Keywords: zarządzanie jakością; Total Quality Management (TQM); normy ISO; certyfikacja systemu jakości; norma ISO/IEC