Podpis cyfrowy - Truty Angelika (My University, 2005)
Celem stworzenia technologii podpisu elektronicznego było zbudowanie mechanizmów prawnych i technologicznych, które pozwoliłyby na stworzenie podpisu w obrocie elektronicznym, który będzie równoważny z podpisem tradycyjnym. Na co dzień obserwujemy wzrost przemian gospodarczych, których istotnym elementem jest informacja, dlatego bardzo ważna stała się identyfikacja skąd pochodzi przekazywana wiadomość, szczególnie, gdy kanałem, który łączy nadawcę z odbiorcą jest Internet. Współczesna gospodarka stanęła przez zadaniem stworzenia bezpiecznych systemów przesyłania informacji, które opierają się na bezpiecznym szyfrowaniu przesyłanych informacji. Kontrahenci muszą mieć pewność, ze przesyłane i otrzymywane informacje przychodzą w niezmienionej postaci (integralność) a także nikt nie ma wglądu w ich treść (poufność). Dzięki wykorzystaniu kryptografii możliwe stało się wprowadzenie podpisu cyfrowego. Wdrożenie oraz legislacja sygnatury pozwoliło na skuteczny rozwój e – biznesu, daje pewność dokonywanych transakcji. Podpis zapewnia integralność przez możliwość zidentyfikowania zainteresowanych stron. Rozpowszechnienie e – podpisu w bankowości pozwoli przenieść „stacjonarne” banki w świat wirtualny. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na znaczenie bezpieczeństwa danych oraz ich ochrony. Przedstawiono pojęcie podpisu elektronicznego, stan prawny bezpiecznego podpisu elektronicznego oraz różnice pomiędzy podpisem zwykłym – odręcznym a podpisem elektronicznym. Zwrócono uwagę na techniczną realizację podpisu – algorytmy- wykorzystywane do tworzenia podpisu oraz wykorzystaną funkcje skrótu SHA – 1. Wskazano różnice pomiędzy podpisem elektronicznym a cyfrowym, funkcje, jakie spełnia podpis cyfrowy, a także dziedziny wykorzystania podpisu w życiu codziennym. Przedstawiono Urząd Certyfikacji oraz wydawane przez niego certyfikaty.
Keywords: podpis elektroniczny; e-podpis; kryptografia; podpis cyfrowy; szyfrowanie; algorytm RSA; bezpieczeństwo danych; SHA-1; Urząd Certyfikacji