Strategia rozwojowa dla firmy "EDELMÜLLER" - Przewozy Specjalistyczne i Międzynarodowe w obliczu integracji europejskiej - Popardowska Monika (My University, 2000)
Przemiany gospodarczo-polityczne zapoczątkowane w Polsce w roku 1989 zbliżają nas krok po kroku do celu, który jeszcze niedawno wydawał się nieosiągalny. W możliwość wejścia naszego kraju do struktur europejskich nie wierzyło nawet wiele autorytetów świata nauki i polityki. Tymczasem w dniu dzisiejszym stoimy u bram krajów Piętnastki licząc na to, że wkrótce zostaną one dla nas otwarte. Jest to niewątpliwie wielkie osiągnięcie, które można porównać z wygraną bitwą, jednakże miarą sukcesu są wygrane wojny. Przed Polska stoją teraz ogromne możliwości, lecz zarazem będziemy musieli sprostać poważnym wyzwaniom. Wiele pisze się i mówi o konieczności dostosowania polskiej gospodarki do wymagań Unii Europejskiej. W dyskusji tej nie może zabraknąć problematyki związanej z transportem. Dziedzina ta ma duży wpływ na funkcjonowanie całego systemu gospodarczego. Działalność wszystkich podmiotów gospodarczych w mniejszym lub większym stopniu jest uzależniona od funkcjonowania transportu. Należy odnotować, iż w krajach Unii Europejskiej sektor transportu wypracowuje ponad 7% Produktu Krajowego Brutto dzięki czemu wyprzedza, chociażby postrzegany za tak ważny, sektor finansowy. Mając to na względzie powinniśmy zadać sobie pytanie, jak nasze przedsiębiorstwa transportowe są przygotowane do akcesji Polski z Unią Europejską, oraz jakie działania strategiczne powinny one podjąć aby osiągnąć sukces w nowej rzeczywistości. Te właśnie pytana stanowią przedmiot dociekań autorki niniejszej pracy, która w analizach posłużyła się przykładem podmiotu gospodarczego funkcjonującego w opisywanej branży - firmą „EDELMÜLLER” Przewozy Specjalistyczne i Międzynarodowe.
Keywords: transport międzynarodowy; przewozy drogowe; program ISPA; strategia integracji; transport drogowy; przepisy prawne i umowy; umowy wielostronne; międzynarodowa konwencja celna – TIR; polityka finansowa przedsiębiorstwa