Faktoring jako alternatywne w stosunku do kredytu obrotowego źródło finansowania bieżącej działalności przedsiębiorstw - Korona, Katarzyna (My University, 2012)
Celem pracy jest zaprezentowanie zasad oraz usystematyzowanie wiedzy na temat faktoringu, a także przedstawienie tej formy finansowania jako narzędzia za pomocą którego przedsiębiorstwo może utrzymać płynność finansową. Hipotezy badawcze : 1. Faktoring to alternatywne w stosunku do kredytu narzędzie, które pomaga poprawić płynność finansową przedsiębiorstwa, nie powodując jego zadłużania się. 2. Faktoring to najlepsza metoda finansowania bieżącej działalności przedsiębiorstw. Starano się jasno i przejrzyście opisać oraz przedstawić kalkulację kosztów faktoringu, która pomoże dostrzec zalety tej formy finansowania. Nie należy jednak zapominać, że ten sposób finansowania nie jest pozbawiony wad, dlatego zanim firma zdecyduje się na tego typu usługę, powinna przeprowadzić analizę opłacalności, wszystkich możliwych form finansowania. W pierwszym rozdziale zaprezentowana zostanie istota usług faktoringowych oraz jego formy i rodzaje. Poruszony zostanie również temat płynności finansowej i wpływu faktoringu na płynność finansową przedsiębiorstwa. Rozdział drugi przedstawiać będzie szczegółowo charakterystykę polskiego rynku faktoringowego. Scharakteryzowany zostanie w nim również rynek usług faktoringowych w Wielkiej Brytanii, Włoszech, Niemczech oraz w Stanach Zjednoczonych. W trzecim rozdziale przedstawione zostaną wszystkie koszty z jakimi wiąże się ta forma finansowania. Zaprezentowana zostanie również metodologia pomocna przy badaniu opłacalności i zyskowności faktoringu. W ostatnim czwartym rozdziale dokonana zostanie analiza porównawcza faktoringu z pozostałymi formami finansowania, z uwzględnieniem wcześniej opisanych kosztów oraz metod kalkulacji.
Factoring and bank loan – two alternative short term sources of a company’s financing
Keywords: faktoring; finansowanie przedsiębiorstwa; płynność finansowa; kredyt; porównanie; źródła finansowania przedsiębiorstwa