Wykorzystanie funduszy przedakcesyjnych UE na przykładzie gminy Wojnicz - Ciurej, Małgorzata (My University, 2009)
Praca ta składa się z trzech rozdziałów: fundusze przedakcesyjne w Polsce przed wejściem do UE – w rozdziale tym opisano jakie fundusze strukturalne (ISPA, SA PARD, ZPORR) realnie zaistniały w Polsce. W jaki sposób władze samorządowe wnioskowały o przyznanie dotacji do inwestycji, które mogły być sfinansowane ze środków Unijnych. W niniejszym materiale ukazuję problemy dysproporcji wynikające często np. z niskiego poziomu kwalifikacji zawodowych ludności, położenia regionu, trudnych warunków klimatycznych i geograficznych, niedostatecznie rozwiniętej infrastruktury, itp. co wiąże się z nieekonomiczną gospodarką np. rozdrobnionymi gospodarstwami domowymi; nieefektywnym, nieekonomicznym wydobywaniem węgla, przemysłu tekstylnego, hutnictwa stali, przemysłu stoczniowego. Przezwyciężenie zacofania strukturalnego jest rzeczą wymagająca bardzo długiego czasu, kosztowną i bardzo trudną, a ochrona terenów i regionów przed konsekwencjami upadku rodzimych gałęzi przemysłu wiąże się z potrzebą przekwalifikowania siły roboczej i z ogromnymi nakładami inwestycyjnymi. Dlatego bardzo ważne i potrzebne jest współdziałanie poszczególnych państw członkowskich, szczególnie tych biedniejszych, których nie stać na samodzielne, konsekwentne i skuteczne realizowanie zamierzonych zadań i planów inwestycyjnych. A więc istnieje potrzeba wspólnego działania na szczeblu wspólnotowym. Rys historyczny i charakterystyka gminy Wojnicz – w drugim rozdziale opisuję dzieje Wojnicza i gminy od czasów najdawniejszych po współczesne. Można zauważyć różnicę między południowowschodnią częścią gminy, a częścią północnozachodnią. Z czego w południowowschodniej części są tereny wyżynne, górzyste i lesiste. Natomiast w części północnozachodniej przeważają tereny nizinne. W rozdziale tym zamieszczono również informacje jak gmina Wojnicz radziła sobie w okresie wojennym, powojennym i do dnia dzisiejszego. Wykorzystanie funduszy przedakcesyjnych przez gminę Wojnicz – w trzecim rozdziale opisuję korzyści i efekty prac Samorządu Władz Wojnicza po wejściu Polski do Unii Europejskiej, w związku z możliwością realizacji programów pomocowych Unii dla krajów nowo przyjętych.
The use of the UE pre-accession funds as exemplified by Wojnicz commune
Keywords: fundusze przedakcesyjne; gmina; zarządzanie gminą; fundusze strukturalne