Decyzje i zadowolenie konsumentów na podstawie analizy zgłoszeń do Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Nowym Sączu - Kowalczyk, Iwona (My University, 2009)
Celem pracy jest ustalenie, czy istnieje związek pomiędzy czasem podejmowania decyzji przez konsumentów a niezadowoleniem. Praca ma odpowiedzieć na pytania, w jakim czasie podejmowane są decyzje nabywców, jaki ma to wpływ na niezadowolenie oraz czy zdarza nam się dokonywać zakupów pod wpływem chwili. W pierwszym rozdziale przedstawiono modele zachowań konsumenckich, racjonalizm postępowania konsumentów oraz wpływ emocji i motywacji na podejmowanie decyzji. W drugim rozdziale organizację i funkcjonowanie Starostwa Powiatowego w Nowym Sączu, kompetencje i zadania Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Nowym Sączu w ramach ochrony interesów konsumenta oraz jego działalność w tym zakresie. W trzecim rozdziale dokonano analizy badań własnych w celu potwierdzenia hipotezy. Czwartym rozdział zawiera wnioski praktyczne oparte na analizie badań i literatury.
Consumers’ decisions and satisfaction analysis based on complaints submitted to Consumer Ombudsman Bureau in Nowy Sącz district
Keywords: zachowania konsumenta; ochrona konsumenta; Rzecznik Konsumentów