Motywowanie pracowników na przykładzie PPHU Erbet Sp. z o.o. w Nowym Sączu - Bołoz, Małgorzata (My University, 2011)
W ostatnich latach dostrzeżono wzrost zainteresowania się zarządzaniem zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach. Uświadomiono sobie jak ogromny potencjał tkwi w ludziach, a personel stał się strategicznym źródłem osiągania przewagi ekonomicznej. W zachowaniu się człowieka, jak również w angażowaniu się w pracę oraz obowiązki zawodowe ważną rolę spełnia motywacja, która rozumiana jest jako stan gotowości człowieka do podjęcia określonego działania i osiągnięcia zamierzonego celu. W każdym procesie kierowania zespołami ludźmi, należy tę motywację rozbudzać oraz kształtować. Takie kierowanie motywacją wymaga systemowego podejścia do jej treści i motywatorów, jak również stwarzania w przedsiębiorstwie sytuacji motywacyjnych. Toteż każda organizacja powinna tworzyć swój własny system motywacyjny, którego celem jest zachęcanie pracowników do podejmowania zachowań korzystnych i unikanie zachowań niekorzystnych. Brak systemu motywacyjnego w przedsiębiorstwie może powodować ograniczenie aktywności zawodowej niektórych pracowników jedynie do terminowego pobierania wynagrodzenia. Celem pracy jest ukazanie jaki system motywacyjnym istnieje w PPHU Erbet oraz jakie należy zastosować rozwiązania, które przyniosłyby korzyści dla pracowników i firmy, a więc dobór właściwego systemu motywacyjnego.
Motivating employess on the example of PPHU Erbet Sp. z o.o. in Nowym Sączu
Keywords: motywacja; zarządzanie zasobami ludzkimi; PPHU Erbet; systemy motywacyjne; kierowanie