Piekarz, HalinaLampa, Katarzyna2013-12-142013-12-142013-07-03http://hdl.handle.net/11199/2289Celem pracy jest przedstawienie roli jaką spełnia służba bhp w zakładzie pracy, a dokładniej w placówkach handlowych oraz omówienie jej wybranych aspektów. Z racji wykonywanej pracy w dziale księgowości sieci Delikatesy Centrum, mając dostęp do wszelakich danych powstała praca bardziej praktyczna, a nie tylko teoretyczna. Zagadnienia opracowane są na podstawie aktualnie obowiązujących i opublikowanych przepisów z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Praca składa się z czterech rozdziałów, pierwsze dwa mają charakter teoretyczny, natomiast kolejne praktyczny. Część teoretyczna pracy została napisana na podstawie dostępnej literatury poświęconej zagadnieniom bezpieczeństwa i higieny pracy. Część badawcza natomiast powstała na podstawie udostępnionych materiałów wewnętrznych firmy Rogala oraz informacji uzyskanych podczas osobistych wywiadów z pracownikami służby bhp i pracownikami jednostek handlowych Delikatesów Centrum. Przedstawiona w niniejszej pracy rola jaką pełni służba bhp jednoznacznie wskazuje na potrzebę funkcjonowania służby bhp w zakładach pracy. Działalność służby bezpieczeństwa i higieny pracy przynosi niewymierne korzyści, których nie można kalkulować jeśli chodzi o zdrowie i życie ludzkie.pllicencja niewyłącznabezpieczeństwo w pracyczłowiek w pracybezpieczeństwo i higiena pracyprawo pracyhandelZadania służby bhp w sieci handlowej Delikatesy Centrum na przykładzie firmy RogalaDuties and tasks of Work Safety Regulations Services in Delikatesy Centrum sales chain based on Rogal FirmbachelorThesis2013-12-13