Outsourcing funkcji personalnej - Pawłowska Małgorzata (My University, 2006)
Dokonujące się ciągłe zmiany znaczenia i miejsca funkcji kadrowej w organizacji oraz modernizacja roli komórki personalnej, doprowadziła do konieczności wydzielenia pewnych subfunkcji i powierzenia ich do realizacji podmiotowi zewnętrznemu. Outsourcing funkcji personalnej to nie tylko praktyczna koncepcja i wartościowy trend, lecz skuteczny i produktywny instrument zarządzania zasobami ludzkimi, pozwalający podnosić poziom jakości usług zarządzania zasobami ludzkimi przy jednoczesnym obniżaniu kosztów. Aby zatem móc korzystać z zasobów outsourcingu i realizować jego kardynalny cel, należy traktować go nie tylko jako praktyczne narzędzie rozwiązywania problemów, ale przede wszystkim jako integralną część strategii personalnej. Celem pracy jest przedstawienie zmiany znaczenia i roli funkcji personalnej oraz zbadanie, przeanalizowanie i pokazanie realnych możliwości praktycznego zastosowania outsourcingu funkcji personalnej. Omówiono istotę, ewolucję, genezę i główne cele zarządzania zasobami ludzkimi oraz odmiany zarządzania w materii ZZL i najnowsze, stojące przed nim wyzwania. Przedstawiono rys historyczny outsourcingu, definiuje jego cele, zasady oraz korzyści i zagrożenia a także zagadnienia związane z wydzieleniem funkcji personalnej na zewnątrz oraz sposób, w jaki należy opracować skuteczny plan przedsięwzięcia outsourcingowego. Przedstawiono informacje na temat wydzielenia poszczególnych elementów funkcji personalnej, takich jak pozyskiwanie, leasing, przemieszczenia, szkolenia, wynagradzanie, świadczenia pracownicze, realizacja programów pomocowych oraz obsługa osób delegowanych do pracy za granicą. Poruszono zagadnienia związane z budowaniem relacji z usługodawcą i zarządzaniem nimi, zwracając uwagę na śledzenie tendencji i przyszłych trendów związanych z outsourcingiem funkcji w sferze personalnej. Dokonano analizy realizacji funkcji personalnej w praktyce badanej organizacji. Na przykładzie Firmy „Eldrim” ukazano, w jaki sposób realizowane są określone elementy personalne, przeanalizowano badany system, dokonano oceny jego możliwości i oraz przedstawiono propozycje kierunków usprawnień.
Outsourcing human resources functions
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; outsourcing funkcji personalnej; strategia personalna; marketing funkcji personalnej; kontrola funkcji personalnej; relacje z firmą outsourcingową; firma outsourcingowa