Rozwój przedsiębiorczości lokalnej jako strategiczna funkcja gminy na przykładzie gminy Piwniczna-Zdrój - Piwowar Izabela (My University, 2007)
Przekształcenia polityczne, gospodarcze, jakie miały miejsce w ostatnich latach w Polsce oraz utworzenie w drodze demokratycznych wyborów samorządów lokalnych stawiają nowe zadania dla gminy, miasta. To gmina jest gospodarzem na swoim terenie. Zwiększenie uprawnień dla samorządów związane jest zwłaszcza ze wzrostem obowiązków i odpowiedzialności za życie i funkcjonowanie miejscowej społeczności. Jedną z głównych form działalności ludności jest przedsiębiorczość raz związany z nią rozwój gospodarczy, społeczny i kulturalny. Gmina jest więc małą ojczyzną na terenie, której zachodzą wszystkie procesy społeczne i gospodarcze. Sprawuje tam zasadniczą rolę w tworzeniu warunków prowadzenia działalności gospodarczej. To od niej oczekuje się wspierania przedsiębiorczości i dużej aktywności w zakresie poszukiwania jej kierunków rozwoju i kształtowania korzystnych dla firm warunków funkcjonowania. Celem niniejszej pracy była identyfikacja i diagnoza procesów rozwoju przedsiębiorczości ze szczególnym uwzględnieniem władz Miasta i Gminy Piwniczna – Zdrój a także wskazanie kierunków jej doskonalenia.
The development of local enterprise as a strategic function of the borough shown on the example of Piwniczna – Zdrój
Keywords: przedsiębiorczość; innowacja; przedsiębiorstwo; rozwój gminy; polityka wspierania rozwoju przedsiębiorczości; miasto i gmina Piwniczna-Zdrój; finanse gminy; strategiczne kierunki rozwoju gminy; prywatyzacja