Rola logistyki w transporcie na przykładzie firmy logistyczno - transportowej Olma - Stężowska, Joanna (My University, 2011)
Celem pracy jest omówienie istotnego znaczenia logistyki w transporcie na przykładzie firmy logistyczno – transportowej Olma. Praca jest podzielona na trzy części. W części pierwszej uporządkowane zostały zagadnienia logistyki jako dziedziny wiedzy i zaprezentowane zostały teorie, modele oraz koncepcje z zakresu nauk ekonomicznych i nauk o zarządzaniu, które stanowią podstawę logistyki. W części drugiej przedstawione zostały informacje ogólne o transporcie, po czym pokrótce omówiony został każdy z rodzajów transportu. Kolejno poruszone zostało zagadnienie kryzysu finansowego w Polsce, jak również w Europie, gdyż firmy logistyczno – transportowe działają w znaczącej mierze poza granicami państwa, a co za tym idzie - problemy zagraniczne stają się również problemami polskich firm. W trzeciej części przedstawione zostało działanie firmy logistyczno - transportowej OLMA. Począwszy od zaprezentowania historii powstania firmy, poprzez jej strukturę funkcjonalną, zasięg geograficzny klientów, jak i sposoby ich pozyskiwania a skończywszy na konkurencji dla firmy działającej na rynku sądeckim.
The role of logistics in transport on the example of the company Olma
Keywords: logistyka; ekonomia; nauka o zarządzaniu