Warunki działalności sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce po integracji z UE - Głodowski Grzegorz (My University, 2006)
Sektor małych i średnich przedsiębiorstw zajmuje szczególne miejsce w polityce gospodarczej Unii Europejskiej. Jest on siła napędową wspólnoty, który przyczynia się do realizacji zasadniczych celów integracji, czyli osiągnięcia spójności wewnętrznej zarówno gospodarczej jak i społecznej. Jako „inkubatory przedsiębiorczości” przyczyniają się do wzrostu innowacyjności i konkurencyjności gospodarek poszczególnych państw unijnych. Polska z dniem 1 maja 2004 roku stała się członkiem unii Europejskiej a sektor polskich małych i średnich przedsiębiorstw stanął przed faktem integracji z rynkiem zachodnim. Duży rynek unijny oznacza dla polskich przedsiębiorców posiadających małe i średnie firmy duże możliwości przy uwzględnieniu szeregu barier i korzyści. Celem niniejszej pracy jest próba analizy sektora małych i średnich przedsiębiorstw w unii Europejskiej przy szczególnym uwzględnieniu Polski. Przedstawiono historię integracji europejskiej po II wojnie światowej, teoretyczne aspekty czterech swobód rynku wewnętrznego Unii Europejskiej z euro jako walutą międzynarodową oraz drogę Polski do Unii Europejskiej. Przedstawiono pojęcie i rolę sektora MŚP w gospodarce Unii Europejskiej oraz ich szanse i zagrożenia MŚP w świetle integracji. Zaprezentowano promocję przedsiębiorczości i konkurencyjności MŚP na przykładzie wybranych krajów Unii Europejskiej (Niemcy, Hiszpania, Wielka Brytania) oraz opisano pływ rozwiązań podatkowych na funkcjonowanie małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie analizowanych państw. Omówiono sytuację MŚP w Polsce po roku 1989 oraz charakterystykę działalności MŚP w Polce wobec przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Dokonano analizy wpływu integracji na sektor MŚP w wybranych branżach oraz opisano programy i fundusze pomocowe wpierające rozwój MŚP. Przedstawiono perspektywy prowadzenia działalności biznesowej w ocenie przedstawicieli sektora MŚP Podkarpacia.
Conditions of activities of small and medium size companies in Poland after the integration with UE
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; MŚP; rynek wewnętrzny Unii Europejskiej; euro jako waluta międzynarodowa; MŚP w gospodarce Unii Europejskiej; przedsiębiorczość; konkurencyjność; fundusze pomocowe wpierające rozwój MŚP