Działania marketingowe w administracji publicznej na przykładzie Powiatowego Urzędu Pracy w Nowym Targu - Rusinowicz, Aleksandra (My University, 2013)
W niniejszej pracy przedstawiono sposób, w jaki powiatowy urząd pracy dbając o wysoką jakość świadczonych usług, wykorzystuje działania marketingowe aby sprostać wymaganiom i zaspokoić potrzeby swoich klientów. Celem przeprowadzonych badań było określenie zakresu stosowania działań marketingowych w administracji publicznej, w szczególności urzędzie pracy i zbadanie czy działania te mają wpływ na poprawę jakości, efektywności i skuteczności świadczonych usług. Zastosowane metody badawcze to analiza dokumentów, analiza wskaźnikowa i badania ankietowe. Dzięki przeprowadzonym badaniom udało się pokazać, że narzędzia i techniki marketingowe okazują się bardzo użyteczne w wypełnianiu przyjętej przez organizację misji.

This paper shows the way how a local Labour Office uses marketing methods to satisfy needs of its clients, official criteria and high quality of services at the same time. The aim of this research was to set the range of marketing tools used by public administration, in labour offices in particular, and to check if the use of these tools influences positively the quality and effectiveness of provided services. The following research methods were used: the analyses of documents, analyses of indicators, questionnaires. Thanks to the research it’s been possible to prove that marketing tools and techniques are very useful for the organisation to fulfil its mission.
Marketing operations in public administration on example of the District Work Office in Nowy Targ
Keywords: marketing; usługi; urząd pracy; jakość; efektywność; ankieta; wskaźniki; marketing; services; labour office; quality; effectivness; questionnaire; indicators