Odzyskiwanie wierzytelności przez przedsiębiorstwa windykacyjne - Rec, Katarzyna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie pracy przedsiębiorstw windykacyjnych, które zajmują się odzyskiwaniem wierzytelności od dłużników. W pierwszym rozdziale zawarte zostały teoretyczne aspekty windykacji czyli podstawowe pojęcia używane przez firmy windykacyjne. W tym rozdziale poznamy także jak ewoluował rynek usług windykacyjnych oraz jakie jest zadłużenie Polaków. Kolejna część pracy opisuje etapy odzyskiwania wierzytelności na kilku różnych etapach. Odzyskiwanie wierzytelności okazuje się być procesem rozłożonym w czasie. Przedsiębiorstwa windykacyjne początkowo wzywają dłużnika do zapłaty, a gdy to nie przynosi skutku, w późniejszym czasie może nawet dojść do rozpoznania sprawy przed sądem. W rozdziale trzecim dowiadujemy się o sposobach jakie mają dłużnicy na odłożenie spłaty długu w czasie lub zupełne jego wyeliminowanie. Ostatecznie, zostały przedstawione prawne aspekty w windykacji. Początkowo dowiemy się z jakich przepisów prawnych korzystają przedsiębiorstwa windykacyjne, a następnie jaką ochronę zapewniają one wierzycielowi.
Recovering liabilities by companies responsible for debt collection
Keywords: wierzytelności; windykacja wierzytelności; prawo; procedura windykacyjna