Gospodarka finansowa jednostek samorządu terytorialnego w Polsce w latach 2005 - 2007 na przykładzie Gminy Żabno - Filipowska, Iwona (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie gospodarki finansowej jednostek samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Żabno w latach 2005 – 2007. Praca składa się z trzech rozdziałów. Rozdział I przedstawia ogólną charakterystykę samorządu terytorialnego w Polsce, a mianowicie zostało wytłumaczone pojęcie samego samorządu i teorii z nim związanych, przedstawiono krótki zarys historyczny samorządu oraz jak zmieniał się podział administracyjny na przestrzeni lat oraz jak wygląda obecnie. W ostatnim podrozdziale nawiązano do podstawowej jednostki samorządu, czyli do gminy. Rozdział II zawiera informacje dotyczące gminy jako jednostki samorządu terytorialnego. Opisano procedurę opracowywania i uchwalania budżetu, a także zagadnienia związane z zadaniami i dochodami gmin oraz deficytem i długiem publicznym. Rozdział III został poświęcony przedstawieniu analizy dochodów, wydatków oraz analizie i ocenie wyniku finansowego Gminy Żabno. Do analizy wykorzystano dane ze sprawozdań budżetowych z lat 2005 - 2007 udostępnionych przez Urząd Miejski w Żabnie.
Financial Economy of local goverment units in 2005 - 2007 in Poland as exemplified by Żabno Commune
Keywords: samorząd terytorialny; gospodarka finansowa; administracja samorządowa; budżet gminy