Środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne na przykładach wybranych firm - Witowska, Ewelina (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie roli środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych jaką odgrywają w prowadzeniu działalności przez podmioty gospodarcze. Ujęto również problematykę amortyzacji, metody i stawki amortyzacji. Praca porusza również zagadnienia różnic w przepisach prawa podatkowego i bilansowego. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym zostały opisane pojęcia środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych, kryteria klasyfikujące składniki majątku do środków trwałych. Zostały omówione zasady wyceny aktywów trwałych, jak również zasady ewidencji, inwentaryzacji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych. Rozdział drugi przedstawia zagadnienie amortyzacji i ustalanie stawek amortyzacyjnych. Zilustrowano pojęcie amortyzacji środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych według ustawy podatkowej i ustawy rachunkowości. W pozostałej części zostały omówione metody amortyzacji. W rozdziale trzecim zostały zaprezentowane trzy firmy, które otrzymały dofinansowanie z Unii Europejskiej oraz z urzędu pracy na zakup środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych.

The purpose of this paper is to present the role of permanent center and immaterial values and they play legal in conduct of activity by economic subjects. It captivate problems of amortization also, methods and rates of amortization. The work moves questions of differences in regulations tax law and balance. The work consists of three chapters. Notions of permanent centers have been described in chapter first and immaterial values and legal, it classifies criteria for permanent center components of properties. Principles of pricing of permanent assets have been discussed, as well as principles of registration, stock-taking of permanent center and immaterial values and legal. Chapter second presents question of amortization and installation of amortization rate. Notion of amortization of permanent center illustrate and immaterial values and according to tax act legal and acts of accountancy. Methods of amortization have been discussed in remaining part. Three firms have been presented in chapter third, which have received extra funding from European Union and from labor office on shopping of permanent center and immaterial values and legal.
Fixed and intangible assets in the case of certain companies
Keywords: środki trwałe; wartości niematerialne i prawne; amortyzacja; dofinansowania; refundacja; permanent center; immaterial values; amortization; financing; refinancing