Logistyka w procesach dystrybucji na przykładzie Zakładu Usługowo Produkcyjnego "Emiter" - Ociepka Waldemar (My University, 2007)
Logistyka jest stosunkowo młodą dziedziną gospodarki, gdyż dopiero w drugiej połowie XX w. włączono ją w działalność cywilną. Logistyka w dzisiejszych czasach jest najważniejszym czynnikiem działalności każdej firmy, można pokusić się nawet o stwierdzenie, że wraz ze znaczącym postępem technologicznym nabrała nowego znaczenia. Na sukces przedsiębiorstwa składa się wiele czynników. Jednym z ważniejszych jest bez wątpienia logistyka dystrybucji, która interpretowana jest nie tylko jako proces fizycznej dostawy do klienta, ale znacznie szerzej - jako ogół procesów związanych z obsługą klienta. Dystrybucja jest procesem, który narażony jest na wpływ czynników z najbliższego, a także dalszego otoczenia przedsiębiorstwa. Szybkość oraz trafność z jaką bodźce i informacje zostaną wychwycone i odczytane, ma decydujący wpływ na budowanie przewagi konkurencyjnej, jak również pozycji rynkowej przedsiębiorstwa. Celem niniejszej pracy jest zbadanie funkcjonowania systemu dystrybucji w Zakładzie Usługowo-Produkcyjnym „Emiter” oraz określenie w jaki sposób system dystrybucji wpływa na rozwiązania logistyczne. W tym kontekście przyjęto następujące, dwie hipotezy badawcze: H1: użycie właściwego oprogramowania komputerowego umożliwia optymalizację i wzrost wydajności dystrybucji; H2: koszty działalności dystrybucyjnej na skalę całego kraju są redukowane dzięki posiadanym centrom logistycznym.
Logistics in distribution processes on the example of the production and service company "EMITER"
Keywords: logistyka; procesy logistyczne w przedsiębiorstwie; logistyka zaopatrzenia; logistyka procesów dystrybucji; kanały dystrybucji; logistyka obsługi klienta; firma "Emiter"