Problematyka zarządzania środkami finansowymi z budżetu państwa w zakresie opieki społecznej na przykładzie MOPS w Nowym Sączu (lata 2007-2008) - Krzak, Karolina (My University, 2009)
Głównym celem pracy jest ukazanie źródeł finansowania zadań z obszaru opieki społecznej, aby móc skutecznie pomagać osobom najbardziej potrzebującym, przedstawienie wachlarza środków, jakimi dysponuje instytucja powołana do niesienia pomocy oraz przedstawienie całej procedury pozyskiwania środków, które są niezbędne przy realizacji zadań tej instytucji. W pracy opisano działalność Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu, jego nadrzędne cele, źródła pozyskiwania środków bez których nie było by możliwe funkcjonowanie ośrodka oraz przedstawiono analizę dochodów i wydatków MOPS-u w Nowym Sączu na podstawie sprawozdań księgowych za lata 2007-2008 r. Pierwszy rozdział pracy pokazuje konstytucyjne obowiązki państwa z zakresu pomocy społecznej jakie powinno wypełniać względem swoich obywateli, z uwzględnieniem podstawowej zasady, że wszyscy są wobec prawa równi i każdy obywatel ma prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Drugi rozdział zawiera opis podziału środków finansowych z budżetu państwa i gminy dla jednostek organizacyjnych z sektora finansów publicznych z ich dochodów i wydatków oraz przeznaczenie tych środków dla jednostek organizacyjnych na przykładzie MOPS-u w Nowym Sączu. Ponadto opisane zostały procesy pozyskiwania środków przez jednostki samorządu terytorialnego z Funduszy Unii Europejskiej. Trzeci rozdział dotyczy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Nowym Sączu, jego struktury organizacyjnej, głównych celów i świadczeń jakie ma do zaoferowania potrzebującym. Natomiast czwarty rozdział przedstawia formy finansowania świadczeń społecznych w placówce jaką jest MOPS, z uwypukleniem udziału gminy oraz kanału dystrybucji tych środków.
State Budget for Social Services – a Case Study of MOPS in Nowy Sącz (years 2007-2008)
Keywords: opieka społeczna; ośrodki pomocy społecznej; budżet państwa; finansowanie polityki społecznej