Rozwój pracownika a zysk przedsiębiorstwa. Analiza firmy Novitus S.A. - Legutko, Dominika (My University, 2011)
Ludzie, którzy osiągają największe sukcesy na wybranym obszarze są ludźmi, którzy mają silne pragnienia, by osiągnąć swój cel. Pragnienie jest „paliwem”, które popycha ludzi do robienia wszystkiego, co jest potrzebne, by zaspokajać swoje pragnienia, potrzeby. Celem głównym niniejszej pracy jest przedstawienie istoty wzbudzania potencjału u pracownika. Praca odpowiada na bardzo ważne pytanie. Co tak naprawdę jest najważniejsze w przedsiębiorstwie? Co sprawia, że osiąga ono sukces? Aby zrealizować powyższy cel przeanalizowano sytuację firmy Novitus S.A. w Nowym Sączu w zakresie rozwoju pracownika i zysku przedsiębiorstwa. Otoczenie oraz docenianie pracownika jest najważniejszym obok wynagrodzenia finansowego motywatorem, który przekłada się na sukces firmy. Menedżerowie muszą więc ciągle śledzić twierdzenia i zalecenia nauki stosując je w konkretnej sytuacji działania firmy. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy rozdział przedstawia istotę systemu motywacji w przedsiębiorstwie. Ujęto w nim również współczesne teorie motywacji tj. teorie potrzeb, oczekiwań i sprawiedliwości. W rozdziale drugim zostały ukazane instrumenty pobudzania motywacji w zarządzaniu firmą. Trzeci rozdział został poświęcony rozwojowi potencjału pracownika. Czwarty rozdział zawiera analizę istniejącego procesu zarządzania w firmie – Novitus S.A.
Employee development and company profits. Analysis of the company Novitus S.A.
Keywords: motywacja; teorie motywacji; system motywacyjny; szkolenia; rozwój pracowników i organizacji