Ocena strategii rozwojowej Firmy Click Community Sp. z o.o. - Gorla, Barbara (My University, 2015)
Niniejsza praca dotyczy oceny strategii rozwojowej w krakowskiej Agencji Interaktywnej Click Community. Celem pracy jest udzielenie odpowiedzi na pytanie czy firma wybrała dobry kierunek swojego rozwoju przy wykorzystaniu metod portfelowych. Badany okres działalności firmy w branży internetowej w Polsce przypada na ubiegły i bieżący rok. Dotyczy okresu, w którym Firma podjęła decyzję o rozszerzeniu dotychczasowej działalności o nowe wyspecjalizowane dywizje m.in. pozycjonowanie w Internecie. Praca składa się z czterech rozdziałów. Pierwszy prezentuje zarządzanie strategiczne, jego pojęcie, istotę, cele oraz charakterystykę procesu zarządzania strategicznego, jaką spotykamy w literaturze przedmiotu. W rozdziale drugim znajduje się charakterystyka firmy Click Community. Przedstawiono charakterystykę sektorów działalności, zakres działalności i charakterystykę usług oraz organizację firmy. Rozdział trzeci zawiera charakterystykę strategii rozwojowej i w agencji Click Community oraz analizę strategiczną a przede wszystkim metody portfelowe dotyczące potencjału przedsiębiorstwa takie jak: macierz BCG, McKinseya i macierz ADL. Omówiono też metody otoczenia konkurencyjnego w tym koncepcja Portera, punktowa ocena atrakcyjności sektora oraz mapa grup strategicznych. Rozdział kończy wykorzystanie omówionych metod analizy do zbadania potencjału, pozycji konkurencyjnej oraz określenia stosowanych strategii przez firmę. Ostatnim rozdziałem jest podsumowanie pracy wraz z wnioskami końcowymi.

This thesis is regarding the assessment of Cracow Click Community interactive agency development strategy. A purpose of the thesis is to give an answer whether the company’s choice of exploiting portfolio models development was a good direction. The analyzed period of the company’s activity in the Internet industry in Poland falls on the previous and current year. Due to the period in which company decided to extend the previous activity upon new specialized divisions, among others, positioning in the Internet . The thesis consists of four chapters. First chapter presents the strategic management, it’s definition, subject, aim and process characteristics, which is defined in the literature on the subject. Second chapter presents the Click Community company characteristics. Characteristics of the company’s activity, its field, services and organization are described. Third chapter presents the Click Community agency characterization of the development strategy as well as the strategic analysis of portfolio models regarding the potential of the enterprise: the BCG matrix, McKinseya and the ADL matrix. Methods of the competitive environment were discussed additionally; including the concept of Porter, the point rating of the sector attractiveness and the strategic groups map. The chapter ends with the usage of discussed analysis methods for the potential exploration, the competitiveness of the company and its strategy definition. The last chapter summaries the thesis along with final conclusion.
Assessment of the development strategy of Click Community Company
Keywords: analiza; strategia; ocena; agencja; planowanie; social media; analysis; strategy; evaluation; agency; planning; social media; zarządzanie; management