Wykorzystanie reengineeringu w procesach zmian organizacyjnych w przedsiębiorstwie na przykładzie instytucji finansowej Żagiel S.A. - Kotlarz, Dorota (My University, 2010)
Głównym celem przyświecającym pracy było przeanalizowanie i ocena procesów reengineeringu przeprowadzonych w konkretnym przedsiębiorstwie pod kątem ich efektywności i skuteczności we wdrażaniu niezbędnych przemian organizacyjnych. W pracy zaprezentowane zostały etapy przeprowadzenia procesu reengineeringu w badanym przedsiębiorstwie oraz interesujące doświadczenia zebrane w ramach wdrażania tego projektu, dotyczące przede wszystkim podniesienia efektywności działania organizacji. Wykorzystując technikę reengineeringu przedsiębiorstwo ma szanse przetrwać, a nawet podnieść swoją rentowność w obecnie dynamicznie zmieniającym się trendzie rynkowym. W pracy przedstawiono tematykę związaną z podejściem pracowników organizacji instytucji finansowej Żagiel S.A. do przeprojektowania procesów w ramach zastosowanej techniki reengineeringu oraz płynących za tym tematem różnorodnych zmian. Organizacja została zbadana całościowo w celu przekroju i usystematyzowania poszczególnych procesów, które zostały zmodyfikowane. Przedstawione zostały etapy postępowania inicjatorów procesu oraz reakcje kadry pracowniczej na zmiany. W pracy zostały postawione dwie hipotezy badawcze. Pierwszą hipotezą badawczą jest hipoteza mówiąca o tym, że „reengineering jest efektywnym narzędziem wdrażania procesowych zmian organizacyjnych.” Druga z kolei hipoteza badawcza zakłada, iż „pracownicy poddawani radykalnym, procesowym zmianom organizacyjnym poprzez reengineering łatwiej i szybciej zaakceptują konieczność przejścia na samozatrudnienie jako sposób na rozwiązanie problemów organizacyjnych przedsiębiorstwa.” Przeprowadzenie procesu reengineeringu wpłynęło w znacznym stopniu na organizację Żagiel S.A. Zmieniło się nastawienie pracowników do wykonywanej pracy. W większości przypadków pojedyncza jednostka zaczęła utożsamiać się z celem całościowym – misją, jaka kieruje organizacją, na rzecz której świadczona jest praca. Dodatkowo zmiany procesowe przyczyniły się do zwiększenia efektywności danych zadań. Proces związany z obiegiem informacji został bezpośrednio skrócony do minimum, by jak najlepiej móc wspomagać działania wykonawcze. Reasumując, należy stwierdzić, że mimo iż procedura przeprowadzenia reengineeringu dla wielu organizacji jest skomplikowana, Żagiel S.A. poradził sobie odpowiednio z jej wdrożeniem.
The use of the method reengineering in the processes of organizational changes in the company as an example of the financial organization Żagiel S.A.
Keywords: reengineering; zmiany organizacyjne; zarządzanie przedsiębiorstwem; zarządzanie zmianami