Źródła energii niekonwencjonalnej w gminie na przykładzie Gminy Wojnicz. - Majzner, Wojciech (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest próba opisania szans i zagrożeń jakich możemy oczekiwać po zastosowaniu energii z źródeł niekonwencjonalnych, oraz jak lokalne środowisko zapatruje się na tego rodzaju przedsięwzięcia. Osiągniecie powyższego celu badawczego możliwe jest tylko wtedy gdy uzyskamy odpowiedz na pytania: 1) Jakie inicjatywy w zakresie wykorzystania odnawialnych źródeł energii są podejmowane na terenie Gminy Wojnicz? 2) Jakie należy jeszcze podjąć działania, aby odnawialne źródła energii takie jak energia wiatru czy słońca stały się alternatywą dla energii elektrycznej pozyskiwanej z węgla brunatnego? 3) Jaki jest poziom wiedzy mieszkańców okolicznych miejscowości o odnawialnych źródłach energii? 4) Jakie są bariery i czynniki decydujące o zastosowaniu energii odnawialnych? 5) Jakie działania podejmują samorządy lokalne na rzecz propagowania i zastosowania energii odnawialnych? Przygotowując się do przeprowadzenia badań przyjęto następujące hipotezy badawcze. 1) Poziom wiedzy pracowników administracji samorządowej jest wystarczający do wykorzystania odnawialnych źródeł energii, a także postawy i umiejętności tych pracowników sprzyjają stosowaniu niekonwencjonalnych źródeł energii. 2) Identyfikacja szans i barier zastosowania energii niekonwencjonalnych jest niewystarczająca, wymaga opracowania, aby podejmowane działania w zakresie jej wykorzystania były skuteczne. 3) Na podstawie prowadzonych obserwacji można stwierdzić, że czynniki warunkujące pozyskiwanie odnawialnych energii na terenie wspomnianej gminy są następujące: a) Energia wody- wykorzystanie rzeki Dunajec do pozyskiwania energii elektrycznej, b) Energia słoneczna – kolektory słoneczne, c) Energia uzyskana przy wykorzystaniu pompy ciepła. 4) W wyniku obserwacji można stwierdzić, że promocja oraz wspieranie inicjatyw mających na celu zastosowanie energii niekonwencjonalnych jest niewystarczająca. Zakres moich badań obejmuje Gminę Wojnicz. Przedmiotem badań jest natomiast przedstawienie w jaki sposób samorząd lokalny odnosi się do innowacji w zakresie pozyskiwania energii odnawialnej. Celem badań jest dostarczenie danych niezbędnych do przeprowadzenia analizy podejmowanych działań. Głównym źródłem informacji są opracowania Naczelnej Organizacji Technicznej w Tarnowie, dane uzyskane w Urzędzie Miejskim w Wojniczu, informacje z rozmów przeprowadzonych bezpośrednio z samorządowcami, jak i dane z czasopism o pozyskiwaniu energii ze źródeł niekonwencjonalnych.
Clean energy sources in a commune as exemplified by the Wojnicz commune.
Keywords: energia; odnawialne źródła energii; gmina; alternatywne źródła energii