Gospodarka finansowa jednostki budżetowej na przykładzie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Nowym Sączu - Szabla-Oleksy, Katarzyna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie gospodarki finansowej i rachunkowości jednostki budżetowej, na przykładzie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Nowym Sączu w okresie 2006-2009. Cel ten został spełniony. Główną hipotezą badawczą pracy było ukazanie znaczącej roli rachunkowości budżetowej i jej oddziaływania na działalność jednostek samorządu terytorialnego. Przeprowadzone rozważania pozwalają potwierdzić istotność przyjętych założeń. Jednostki sfery budżetowej opierając się na obowiązujących przepisach prawa uzyskują niezbędne informacje na temat wyników prowadzonej przez siebie działalności, a przez to mają możliwość usprawnienia jej dalszego funkcjonowania. Na przykładzie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Nowym Sączu starano się wykazać przydatność uzyskiwanych informacji dla zarządzających jednostką gospodarczą. Ocena ta przeprowadzona została głównie na podstawie planów finansowych jednostki budżetowej oraz sprawozdań finansowych za lata 2006-2009. Najbardziej użyteczną metodą osiągnięcia postawionego celu była analiza porównawcza. Podsumowując wyniki badań należy podkreślić, iż sytuacja finansowa Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Nowym Sączu nie jest najlepsza, o czym świadczą osiągane rezultaty finansowe. Z pewnością jego sytuacja uległaby polepszeniu, gdyby zaczął on odnotowywać zyski ze swojej działalności.
Financial management in budget units of local government on the example of Sports and Recreation Town Centre in Nowy Sącz
Keywords: gospodarka finansowa; jednostki budżetowe; rachunkowość; rachunkowość budżetowa; sprawozdawczość budżetowa