Turystyka religijna jako czynnik rozwoju ruchu turystycznego w Starym Sączu - Kucia, Ewelina (My University, 2011)
Głównym celem badań podjętych w pracy jest analiza wpływu turystyki religijnej na rozwój ruchu turystycznego w Starym Sączu. Wyniki badania stanowią informację na temat aktualnego stanu sytuacji turystyki religijnej w "Średniowiecznej Perle Beskidu". Hipoteza badawcza zakłada, iż turystyka religijna jest istotnym czynnikiem rozwoju ruchu turystycznego. Praca składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy odnosi się do turystyki ogólnie jako zjawiska społeczno - gospodarczego. W rozdziale tym zostały wyjaśnione zagadnienia z zakresu terminologii turystycznej, takie jak: turystyka, turysta, motywy podróżowania, walory i atrakcje turystyczne, produkt turystyczny, ruch turystyczny oraz zakres gospodarki turystycznej. Rozdział drugi przedstawia Stary Sącz jako miejsce turystyki pielgrzymkowej i religijnej. W rozdziale tym opisane są miejsca i obiekty sakralne na terenie miasta, Starosądeckie Centrum Pielgrzymowania wraz z domem pielgrzyma „Opoka” oraz Festiwal Muzyki Dawnej jako przykład imprezy kulturowej o charakterze religijnym. Rozdział trzeci zawiera metodologię pracy badawczej; w tym hipotezę, problemy badawcze, zmienne i wskaźniki niniejszej pracy. Techniką badawczą zastosowaną w pracy jest ankieta skierowana do losowo wybranych osób. Rozdział czwarty przedstawia analizę wpływu turystyki religijnej na rozwój ruchu turystycznego w Starym Sączu w oparciu o badania własne, ankietowe. W pracy wykorzystano jako materiały źródłowe dostępną literaturę, artykuły z prasy oraz strony internetowe.
The religious tourism as a factor of development of tourist movement in Stary Sącz town
Keywords: turystyka; turystyka religijna; walory turystyczne; Stary Sącz