Diagnoza funkcji wynagradzania na przykładzie Szpitala Specjalistycznego im. J. Śniadeckiego w Nowym Sączu - Lachowicz, Krystyna (My University, 2010)
Wynagrodzenia pracowników to bardzo trudny ale jednocześnie jeden z najważniejszych problemów pracodawcy. Celem pracy jest analiza zakresu realizacji funkcji wynagradzania w Szpitalu Specjalistycznym im. J. Śniadeckiego w Nowym Sączu. Praca składa się z czterech rozdziałów, z których dwa pierwsze są rozdziałami teoretycznymi, natomiast rozdział trzeci i czwarty to rozdziały praktyczne. Rozdziały teoretyczne zostały napisane na podstawie dostępnej literatury z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi oraz zarządzania wynagrodzeniami. Rozdziały praktyczne napisano na podstawie zgromadzonej w prezentowanej jednostce dokumentacji. Dokumentacja ta została wykorzystana za zgodą osób upoważnionych do wydawania zezwoleń na wykorzystywanie informacji dot. Szpitala do pisania prac. Dla potrzeb realizacji celu głównego postawiono następujące hipotezy: 1. Realizacja funkcji dochodowej w odniesieniu do warunków regionalnych jest na akceptowalnym poziomie. 2. Zarządzanie kosztami w zakładzie przebiega mało racjonalnie w porównaniu z innymi szpitalami w województwie. 3. System wynagradzania nie spełnia swojej funkcji motywacyjnej na takim samym poziomie w poszczególnych grupach zawodowych. 4. Brak pełnej przejrzystości w systemie wynagradzania ma niepożądane konsekwencje w relacjach społecznych. Do przeprowadzenia badań zastosowaną metodą badawczą była analiza dokumentów. Podsumowując można stwierdzić, że system wynagrodzeń stosowany przez Szpital Specjalistyczny im. J. Śniadeckiego w Nowym Sączu powinien ulec modyfikacji, aby jego funkcje mogły być w pełni realizowane. Wśród jego składników powinny znaleźć się również takie, które będą pełnić funkcję motywacyjną choćby np. premie.
Assessment of remuneration functions as exemplified in The J. Śniadecki Specjalist Hospital in Nowy Sącz
Keywords: wynagrodzenia; wynagrodzenie za pracę; motywacje płacowe; szpitalnictwo