Franchising na podstawie stacji paliw Slovnaft w Libiążu - Piątek Ilona (My University, 2006)
Podstawowym celem niniejszej pracy jest przedstawienie franchisingu oferowanego przez firmę Slovnaft Polska, jego obszary funkcjonowania, analiza oraz wpływ na działalność Stacji Benzynowej w Libiążu. Opisano genezę franchisingu, zalety i wady tej metody, strukturę franchisngu w Polsce oraz inwestycje uznane za najbardziej dynamicznie rozwijające się. Przedstawiono firmę Slovnaft Polska S.A., jej profil działalności oraz ofertę franczyzy skierowaną do przedsiębiorców (biorców licencji). Zaprezentowano przegląd warunków franchisngu konkurencyjnych koncernów paliwowych proponującymi ten sam sposób współpracy. Przedstawiono praktyczne zastosowanie franchisingu na Stacji Paliw w Libiążu - umowę franchisingu z firmą Slovnaft, oraz jej ocenę w świetle działalności Stacji Benzynowej.
Franchising – a case of Slovnaft petrol station in Libiąż
Keywords: franchising; franczyza; rynek stacji paliw; Polska Organizacja Franczyzodawców; koncerny paliwowe