Sprawozdanie finansowe, jako podstawowe źródło informacji o sytuacji finansowej i wynikach finansowych przedsiębiorstwa oraz jego analiza na przykładzie Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody Mineralnej „Piwniczanka” w latach 2006-2011 - Leśnik, Barbara (My University, 2012)
Praca zawiera prezentację zawartości i struktury podstawowych części sprawozdania finansowego Zakładu Butelkowania Naturalnej Wody mineralnej „Piwniczanka” w latach 2006-2011 wraz z analizą i oceną działalności jednostki. W pracy zweryfikowano hipotezę, że wiarygodne sprawozdania finansowe pozwalają trafnie odczytać jej sytuację majątkową i finansową oraz dokonać na ich podstawie pogłębionej analizy i oceny rzeczywistej kondycji oraz możliwości kontynuacji działalności. Badanie przeprowadzono za pomocą metod analizy finansowej, w tym wskaźnikowej i modelu DuPonta. Analiza sprawozdań finansowych „Piwniczanki” wskazuje, że w okresie 2006-2011 nastąpił podział, jeśli chodzi o uzyskane wyniki finansowe. Lata 2006-2008 charakteryzują się rosnącymi wynikami finansowymi „Piwniczanki”, a lata 2009-2011 są okresem niewielkiego ich spadku. W całym badanym okresie 2011/2006 można zauważyć wyraźny wzrost wyników finansowych osiąganych przez „Piwniczankę”. Mimo nieznacznego pogorszenia się niektórych wskaźników „Piwniczanka” w dalszym ciągu znajduje się w dobrej kondycji finansowej i jest jedną z wiodących firm w branży wód mineralnych oraz może bez obaw kontynuować swoją działalność.

This thesis presents the contents and the structure of the main sections of Financial Statement of Piwniczanka Mineral Water Bottling Plant for the years 2006-2011 together with the company’s operations analysis and evaluation. The author tests the hypothesis that reliable Financial Statements facilitate accurate asset and financial assessment, based on which the company’s financial standing and future prospects may be thoroughly analysed and evaluated. The audit was performed with the use of financial analysis methods, including ratio and DuPont analysis. The analysis of Piwniczanka’s Financial Statements shows two tendencies in the financial results achieved in the years 2006-2011, i.e. the years 2006-2008 saw an increase, whereas 2009-2011 a slight decrease in the financial results. Throughout the analysed period 2006-2011, Piwniczanka reported an overall growing tendency. Despite the slight drop in some of the figures, Piwniczanka maintains a strong financial position and is one of the leading companies on the mineral water market. The company can continue its operations with confidence in its prospects.
Financial statement as a basic source of information about financial situation and financial results of an enterprise together with its analysis as shown on the example of Piwniczanka Mineral Water Bottling Factory in the years 2006-2011
Keywords: sprawozdanie finansowe; analiza finansowa; sytuacja finansowa; wskaźniki finansowe; wyniki finansowe; financial statement; financial analysis; financial situation; financial figures; financial results