Analiza rynku kredytów hipotecznych w Polsce i USA - przyczyny i wnioski płynące z kryzysu na rynku kredytów mieszkaniowych - Zagajska, Kamila (My University, 2010)
W dobie aktualnego kryzysu ekonomicznego na świecie wiele państw korzysta z metod, które daje interwencjonizm. Czy jednak interwencja państwa w gospodarkę jest korzystna dla gospodarki i jakie będą jej konsekwencje w długim terminie? Zdania są podzielone. To są pytania, na które tylko nieliczni ekonomiści chcą odpowiadać. Konsekwencje kryzysu będą zależeć od tego, jakie działania podejmą politycy. Dla omówienia powyższej problematyki, praca została podzielona na cztery rozdziały. W pierwszym z nich została przedstawiona istota kredytu hipotecznego, jego specyfika, rodzaje zabezpieczeń oraz instytucje udzielające kredytu hipotecznego. W rozdziale drugim przedstawione zostały dane statystyczne dotyczące czynników wpływających na podaż kredytów hipotecznych oraz dane o kredytach udzielanych w latach 2000-2008 w Polsce. Rozdział trzeci z kolei pokazuje zasady udzielania kredytów hipotecznych, mechanizm sekurytyzacji oraz statystyki w Stanach Zjednoczonych. Ostatni rozdział to omówienie przyczyn kryzysu oraz skutki dla całego świata, jak również porównanie rynku kredytów hipotecznych w Polsce i USA. Globalny kryzys finansowy, którego zasadniczym źródłem jest deregulacja rynków finansowych, zmusza do refleksji. W pracy próbowano ocenić przyczyny kryzysu amerykańskiego oraz przeanalizować, czy i jak wpływa na gospodarkę całego świata. Pozwoli to lepiej zrozumieć mechanizmy zmian zachodzących obecnie na rynkach finansowych i nie tylko.
Analysis of mortgage loans market in Poland and the USA - reasons and conclusions from crisis on mortgage loans market
Keywords: kredyt hipoteczny; Polska; USA; rynki finansowe; kryzys finansowy; interwencjonizm