Menedżer konta Ebay dla systemu Windows - Babicz, Wojciech (My University, 2011)
Głównym celem pracy jest ukazanie możliwości jakie stwarza wykorzystanie API portalu eBay, a jej przedmiotem jest aplikacja będąca menedżerem konta eBay, działająca jako samodzielna aplikacja dla systemu Windows. Aplikacja ta umożliwia korzystanie z wybranych funkcji eBay, w ramach odrębnego interfejsu użytkownika. Za jej pomocą, użytkownik może między innymi: bez uruchamiania przeglądarki internetowej wystawić nową aukcję, zarządzać przypomnieniami dotyczącymi dowolnych aukcji eBay, przeszukiwać zasoby portalu, przeglądać strony towarów, wyświetlać listy różnych produktów (np. obserwowanych). Zaimplementowane przykłady obrazują więc najczęściej wykorzystywane funkcje eBay API. Dodatkowym celem było stworzenie systemu w całości zbudowanego w oparciu o jeden z wybranych wzorców architektury wielowarstwowej. Zdecydowano się na popularny wzorzec MVP (Model-View-Presenter), gdyż dzięki temu zachowano możliwość szybkiej podmiany warstwy interfejsu graficznego użytkownika w aplikacji. W dalszej części tego rozdziału przedstawiono bardziej szczegółowy opis eBay, wraz z krótką historią jego rozwoju. Rozdział trzeci zawiera opis struktury eBay API, opisy mechanizmu komunikacji z API oraz informacje o jego najpopularniejszych komercyjnych zastosowaniach. W rozdziale czwartym „Menedżer eBay dla systemu Windows”, opisano strukturę przykładowej aplikacji oraz jej poszczególne elementy. Rozdział ten zawiera opis implementacji poszczególnych części programu oraz sposoby na jego dalszy rozwój. Pozostałe rozdziały uzupełniają pracę o końcowe wnioski i komentarz.
Ebay account manager for Windows
Keywords: handel elektroniczny; portale internetowe; aplikacje internetowe; programy komputerowe