Analiza wyborów prezydenckich w Polsce w latach 2000-2010 - Rak, Barbara (My University, 2012)
Jednym z podstawowych kryteriów decydujących o demokratyczności systemu politycznego są wolne wybory, które pozwalają na polityczne uczestnictwo obywateli. Tworzą specyficzny łącznik za pośrednictwem, którego społeczeństwo wyraża swoje poparcie wobec poszczególnych kandydatów i ich poglądów. Wynik osiągnięty podczas wyborów wskazuje na siłę i popularność formacji politycznej. Na potrzeby powstania niniejszej pracy autorka dokonała analizy obowiązujących aktów prawnych, głównie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, a także aktów zawierających uwarunkowania prawne w zakresie wyborów - ordynacji wyborczej i innych ustaw. Bazując na literaturze fachowej, zwłaszcza monografiach autorstwa M. Chmaja, W. Sokoła oraz J. Osińskiego opisano ważne zagadnienia, podkreślono istotne regulacje prawne i komentowano fragmenty aktów prawnych. Zestawienie wykorzystanych publikacji, opracowań i aktów prawnych wpływa na wzbogacenie wartości merytorycznej pracy. Rozdział praktyczny wykonano w oparciu o materiały statystyczne z Państwowej Komisji Wyborczej i Głównego Urzędu Statystycznego. Trzecia część pracy została wzbogacona o liczne tabele, zestawienia, wykresy i korelacje zachodzące pomiędzy dobranymi zmiennymi.
Analysis of the presidential election in Poland in 2000-2010
Keywords: systemy polityczne; demokracja; wolne wybory; formacje polityczne