Analiza funkcji motywacyjnej wynagrodzenia w firmie P.H.U. WIŚNIOWSKI - Jasińska, Barbara (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy magisterskiej było zapoznanie się z systemem wynagrodzeń w Firmie WIŚNIOWSKI oraz zbadanie czy spełnia on funkcję motywacyjną. Dodatkowo zbadany został wpływ wynagrodzeń na zachowanie i postępowanie pracowników Firmy. Badania te przeprowadzone zostały za pomocą analizy dokumentów oraz ankiety. Praca składa się z czterech rozdziałów poprzedzonych wstępem. Pierwszy dotyczy koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi oraz systemów motywacji. W drugim przedstawione zostały wynagrodzenia pracownicze. Kolejny trzeci rozdział zawiera informacje na temat badanej Firmy. Ostatni rozdział przedstawia cele i metody badań, analizę funkcji motywacyjnej wynagrodzenia oraz propozycje zmian. System wynagrodzeń stosowany w Firmie WIŚNIOWSKI jest znany i zrozumiały dla pracowników, co zachęca ich do osiągania coraz wyższych efektów pracy. Pracownicy Firmy chcą podnosić swoje kwalifikacje oraz podejmują się coraz trudniejszych zadań, co przyczynia się do osiągania lepszych wyników pracy. Przynosi to korzyści zarówno Firmie, jak i jej pracownikom, którzy mogą liczyć na wyższe wynagrodzenie. Motywacyjna funkcja płac to jednak nie tylko poziom otrzymanego wynagrodzenia przez pracownika, ale również obiektywna ocena pracy poszczególnych pracowników, jak i zróżnicowanie płac między pracownikami. Firma wie, że przyznając nagrody, premie czy awans można silnie motywować indywidualną efektywność. Należy jednak pamiętać o tym, że czynniki te muszą być uznane za słuszne przez pozostałych pracowników, aby nie obniżać ich efektywności. Z punktu widzenia motywacji pracowników przez płacę w Firmie WŚNIOWSKI należy mocniej kontrolować postęp oraz wkład pracy pracownika przy realizacji zadań, premie powinny być proporcjonalne do wymagań i możliwości ich spełnienia, nagradzanie powinno mieć różnorodne formy oraz ich częstotliwość powinna być urozmaicona.

The purpose of this paper was to examine the system of wages in the company WISNIOWSKI and to observe whether it satisfies the incentive function. Additionally, the impact of wages on the behavior of employees of the company was illustrated. These studies were conducted by using the analysis of documents and the survey. This paper consists of four chapters preceded by an introduction. The first section concerns the concept of human resource management and the incentive systems. In the second chapter workers’ wages were presented. The next one contains information about the WISNIOWSKI company. Finally, the last chapter presents the objectives and methods of the research, the analysis of the motivational function of wages and proposals for the changes. The remuneration system used in the WISNIOWSKI company is known and understood by employees and it encourages them to improve their work. The employees endeavor to upgrade their qualifications and therefore they perform an increasingly complicated tasks, which helps them to achieve a better performance. This has beneficial results both for the company and its employees, who can have higher wages. The motivational function of wages is not only the level of the payment received by an employee but also an objective evaluation of individual employees and the differences of payment among workers. The company is aware of the fact that by granting prizes, bonuses or promotions, the employees can be highly motivated to improve the individual effectiveness. Nevertheless, it is worth mentioning that these factors must be considered justifiable by other workers, so as not to impair their effectiveness. Finally, the WISNIOWSKI company should control the progress and contribution of the employees, bonuses should be proportionate to the requirements and possibilities of their fulfillment, rewards should have a variety of forms and their frequency should be varied.
The analysis of the motivational function of wages in the PHU WISNIOWSKI company
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; system motywacyjny; system wynagradzania pracowników; P.H.U. WIŚNIOWSKI