Aktywność społeczeństwa obywatelskiego w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Kamionka Wielka - Michalik, Dominika (My University, 2014)
Społeczeństwo obywatelskie jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania państwa i pełniejszej legitymizacji władzy, szczególnie istotna jest obywatelskość na poziomie lokalnym. W gminie Kamionka Wielka poziom partycypacji społecznej osiągnął zadowalający poziom. Swą aktywność mieszkańcy tej gminy realizują poprzez uczestnictwo w zespołach artystycznych, przynależność do grup tworzonych przy kościołach, tworzenie organizacji czy stowarzyszeń i efektywne działanie w nich. Frekwencja wyborcza w gminie Kamionka Wielka osiąga zazwyczaj wyższy poziom niż frekwencja w państwie. Mieszkańcy gminy chętnie uczestniczą w różnych przedsięwzięciach i dbają nie tylko o swoje dobro, ale również o dobro ogółu. Szczególnie ważna jest partycypacja społeczna na poziomie lokalnym, wśród mieszkańców danej miejscowości, gminy w której mają najwięcej możliwości aktywnego działania. Partycypacja społeczeństwa niesie ze sobą wiele pozytywnych skutków. Poprzez uczestnictwo w stowarzyszeniach, organizacjach pozarządowych jednostki uczą się ze sobą nawzajem współpracować i podejmować wspólnie decyzje, dają one również możliwość do tego by pogląd każdej jednostki był zauważony oraz łączą ze sobą ludzi o tych samych poglądach. Istnienie stowarzyszeń to odpowiedź na potrzeby społeczeństwa. Poziom frekwencji wyborczej odzwierciedla zainteresowanie obywateli sprawami politycznymi ich gminy, państwa. Wysoki poziom obywatelskości charakteryzuje państwa skandynawskie, w których społeczeństwa są świadome swoich poczynań.

Civil society is important for the proper functioning of the state and better legitimacy of government. Citizenship is particularly significant at local level. In the commune of Kamionka Wielka the level of civic participation has reached a satisfactory level. The citizens of the municipality are active through participation in artistic groups, membership in groups established by the churches, setting up organizations or associations and the effective participation in them. Electoral turnout in the municipality of Kamionka Wielka usually reaches a higher level than the turnout in the country. The citizens of the municipality are willing to participate in various projects and take care not only about their welfare, but also about the good of society in general. Particularly important is the civic participation at the local level, among the citizens of a given locality and the commune in which they have the most opportunities for active operation. Civic participation entails many positive effects. By participating in associations and non-governmental organisations, individuals learn how to cooperate with each other and make decisions together. Due to this participation the viewpoint of each individual is likely to be noticed, it also brings together people with the same views. The existence of associations is the answer to the needs of society. The level of electoral turnout reflects the interest of citizens in political affairs of the municipality and the state. The high level of citizenship is characteristic of the Scandinavian countries where the societies are aware of their actions.
Civil society activity in local government units on the example of the commune of Kamionka Wielka
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; samorząd terytorialny; obywatelskość; frekwencja wyborcza; stowarzyszenia; gmina Kamionka Wielka; organizacje pozarządowe; civil society; local government; citizenship; electoral turnout; associations; the commune of Kamionka Wielka; non-governmental organizations