Przeciwdziałanie zjawisku bezrobocia na rynku lokalnym na przykładzie Powiatu Brzeskiego - Szczerbak, Monika (My University, 2009)
Jednym z najbardziej nurtujących i najtrudniejszych problemów społecznych we współczesnej gospodarce Polski jest zwalczanie bezrobocia i dążenie do osiągnięcia pełnego zatrudnienia. Ciągle poznawane są mechanizmy działania, przyczyny powstawania oraz próby przeciwdziałania temu zjawisku. Działania zapobiegające oraz wiele innych różnorodnych inicjatyw zmierzających do zminimalizowani bezrobocia prowadzone są w całym kraju. Celem pracy jest analiza i ocena wykorzystywania aktywnych i pasywnych form przeciwdziałania bezrobociu na przykładzie powiatu brzeskiego. Praca składa się z dwóch części. Część pierwsza obejmuje rozdziały od pierwszego do trzeciego i jest częścią teoretyczną. Natomiast część druga to rozdziały czwarty i piąty, które stanowią część empiryczną pracy. Całość pracy dopełnia niniejszy wstęp i zakończenie, spis wykorzystanej literatury oraz spisy tabel i rysunków. działania Powiatowego Urzędu Pracy, a także innych organizacji, dzięki którym tworzone są nowe miejsca pracy przyniosły oraz w dalszym ciągu przynoszą bardzo wiele korzyści zarówno bezrobotnym, jak i przedsiębiorcom. Dzięki pomocy merytorycznej udzielanej przez Powiatowy Urząd Pracy, a także wsparciu ze strony państwa, bezrobotni wiedzą, że mogą uzyskać pomoc w poznawaniu rynku pracy, która ułatwi im znalezienie zatrudnienia.
Countermeasures against unemployment on local market on the example of Brzeski Powiat
Keywords: bezrobocie; przeciwdziałanie bezrobociu; Powiatowy Urząd Pracy