Rynek elektroniczny - bezpieczeństwo, technologie i standardy - Zańko Paweł (My University, 2003)
Usługi rynku elektronicznego traktowane są obecnie w Polsce z dużą rezerwą. Pomimo tego, ze sklepów internetowych przybywa z dnia na dzień, mało kto decyduje się na dokonywanie zakupów przez Internet, szczególnie jeśli wymaga to podawania poufnych informacji, takich jak numer karty kredytowej. Potencjalni klienci obawiają się, ze przesyłane poufne informacje wymieniane w trakcie zawierania transakcji mogą zostać przechwycone przez niepowołane osoby lub po prostu nie mają zaufania co do wiarygodności wirtualnego sklepu. Wina obecnego stanu rzeczy leży częściowo po stronie samych przedsiębiorstw działających w Sieci. Po okresie wielkiej koniunktury panującej na rynku spółek internetowych, przypomniały one sobie, że ważna jest nie tylko atrakcyjna witryna internetowa i sposób prezentacji oferowanych produktów – liczy się również, a nawet przede wszystkim, logistyka, co de facto oznacza zdolność dostarczenia zamawianego artykułu na czas do konsumenta. W polskich realiach, oprócz złożenia zamówienia, reszta transakcji realizowana jest najczęściej tradycyjnie. Po odbiór zamówionego artykułu trzeba się albo pofatygować osobiście, albo poczekać kilka, kilkanaście dni na przesyłkę kurierską. Nie bez znaczenia jest także aspekt psychologiczny. Robiąc zakupy w rzeczywistym sklepie, zawsze można towar obejrzeć, przymierzyć, pogrymasić, czy zasięgnąć opinii. Dzięki bezpośredniemu kontaktowi ze sprzedawcą, zawsze mamy poczucie większego zaufania, bezpieczeństwa i pewności, bo przecież nikt z dnia na dzień nie zlikwiduje bez śladu sklepu, jak można w każdej chwili wyłączyć serwer internetowy obsługujący wirtualny sklep. Sceptyczne podejście społeczeństwa do wszelkich nowości technologicznych w biznesie jest spowodowana w dużej mierze nieznajomością technologii stosowanych na rynku elektronicznym, w szczególności tych zapewniających pełne bezpieczeństwo i skuteczność przeprowadzanych transakcji. Przybliżenie tych technologii i panujących standardów jest celem niniejszej pracy.
Keywords: rynek elektroniczny; technologie informatyczne; standardy; sklepy elektroniczne; karty kredytowe; bezpieczeństwo transakcji; Internet; system SET; podpis elektroniczny; certyfikaty; urządzenia mobilne; usługi e-biznesowe dla urządzeń mobilnych