Zarządzanie kapitałem ludzkim na przykładzie Komisariatu Policji w Krynicy Zdroju - Myjak, Ireneusz (My University, 2009)
Celem głównym pracy jest pokazanie procesu zarządzania kapitałem ludzkim na przykładzie Komisariatu Policji w Krynicy Zdroju. Cele szczegółowe pracy polegają na wyjaśnieniu strategicznego znaczenia zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach i organizacjach publicznych, a także zaprezentowaniu poszczególnych funkcji zarządzania zasobami ludzkimi. Struktura niniejszej pracy składa się ze wstępu, czterech rozdziałów oraz zakończenia. Teoretyczne podstawy zarządzania zasobami ludzkimi zaprezentowano w pierwszym rozdziale. W drugim rozdziale pokazano obszary zarządzania zasobami ludzkimi , takimi jak : rekrutacja i selekcja, wynagradzanie pracowników, system i ocena pracownika, szkolenia i kursy pracownicze, a także rozwój karier pracowniczych. Charakterystykę Komisariatu Policji w Krynicy Zdroju zawiera rozdział trzeci. Opisano tam najpierw historię powstania Polskiej Policji, a następnie zaprezentowano miasto Krynica Zdrój. Następnie pokazano strukturę organizacyjną komisariatu w Krynicy Zdrój, opisano też strukturę podziału pracowników. Ponadto opisano zasady i obszary działania komisariatu. W ostatnim rozdziale o charakterze empirycznym dokonano analizy systemu zarządzania zasobami ludzkimi w Komisariacie Policji w Krynicy Zdroju.
Personnel management based on the example of The Police Station in Krynica Zdrój
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja pracowników; szkolenia pracowników; policja