Nowosądeckie organizacje pozarządowe jako element społeczeństwa obywatelskiego - Borejszo, Lucyna (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie nowosądeckich organizacji pozarządowych, które są elementem społeczeństwa obywatelskiego. Problem główny sprowadza się do poszukiwania odpowiedzi na następujące pytanie: jakimi sprawami zajmują się prezentowane organizacje w powiecie nowosądeckim i jakie posiadają znaczenie w lokalnej społeczności. Niniejsza pracy liczy trzy rozdziały. Rozdział pierwszy jest poświęcony zagadnieniom związanym z kształtowaniem się społeczeństwa obywatelskiego, przy czym poruszono w nim następujące zagadnienia: koncepcja społeczeństwa obywatelskiego; rys historyczny; społeczeństwo obywatelskie w Polsce; przejawy społeczeństwa obywatelskiego. W rozdziale drugim podjęto tematykę związaną z rolą i znaczeniem organizacji pozarządowych w budowaniu społeczeństwa obywatelskiego. W ostatnim rozdziale zaprezentowano wybrane organizacje obywatelskie działające w Nowym Sączu. Ponadto omówiono ich wpływ na kształtowanie się społeczeństwa obywatelskiego. W nawiązaniu do problemu tego opracowania należy stwierdzić, iż działające organizacje, stowarzyszenia i fundacje w powiecie nowosądeckim posiadają pozytywny wpływ na integrację lokalnej społeczności, która pokazuje, jak organizować, kształtować i uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności. Mieszkańcy ziemi nowosądeckiej zorganizowani w lokalne struktury tworzą i uobecniają społeczeństwo obywatelskie.
Non-governmental organizations in Nowy Sącz as an element of civic society
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; organizacje pozarządowe; samorządność; fundacje; stowarzyszenia